A Bermuda-háromszög

2012.09.13 17:55

A Bermuda háromszög

A Bermuda háromszög, egy képzeletbeli háromszög, melynek csúcsai Bermuda, Puerto Rico és Miami. Ezen a területen hajózva, már a régi spanyolok is megemlítették, hogy iránytűjük néha furcsán viselkedett. A terület jellegzetessége, hogy közel 100 repülő és több mint 70 hajó tűnt el, de ezek a számok becsült értékek, mert nem ismert az összes baleset.

A terület a mostani nevét, csak az 1960-1970-es években kapta meg, akkor kezdtek el foglalkozni vele, és jelölték ki térképen. Ez a területmeghatározás kötődött több misztikus eltűnéshez.

Nagyon sok elmélet született, mely igyekezett megmagyarázni az eltűnéseket. A magyarázatok többsége különleges, nem is csoda, hogy állandó az érdeklődés a filmkészítők és regényírók körében. Ilyen elméletek:

- Részecske kitörés ebben a háromszögben a tenger mélyéről a felszín felé
- Gáz feltörés a felszín felé
- Erős, ingadozó gravitációs mező
- Elektromágneses hullámok interferenciája
- Átjáró más dimenziókba
- Csillagkapu, űrutazáshoz
- Átjáró az időben előre, vagy vissza történő utazáshoz
- UFO tevékenységek

Mivel minden bizonyítási eljárás azért születik, hogy egy elméletet igazoljon, ezért megalkotói meg vannak győződve igazukról, azonban a tudományos világ nem igazán fogadta be egyik elméletet sem.


Akik túléltek egy vészhelyzetet

A túlélők eléggé sokan vannak, beszámolójuk igen részletes és érdekes. Inkább filmbe illő történetek, nagy fehér felhőkről, mágneses viharokról, és csodával határos megmenekülésről. Általában minden szemtanú más-mást élménnyel lett gazdagabb, és természetesen kiadott mindegyik egy szép könyvet az átélt élményekről. Ahogy néhány kritikus megjegyezte, eléggé komoly feladat úgy kiszínezni 10-15 percet, hogy kitöltsön egy könyvet.

 

Igazság: Az igazság valahol odaát van, ahogy szokták mondani.

Vannak tudományos és sokkal elfogadhatóbb magyarázatok is, ezek sokkal valóságosabbak, a tudós világ el is fogadja őket, bár nem szolgálnak jó alapot könyv-, és filmíráshoz.
Mindezzel együtt a Bermuda háromszög érdekes hely, van egy párja az ördög tenger, Japán mellett.
Mindkét helynek sajátossága, hogy a mágneses észak és a valódi észak egy vonalba esik, ezért itt nehéz használni az iránytűt, nem lehet pontosan leolvasni.
Mindkét hely alatt a legmélyebb a tenger 5-8km, igazi mélytengeri árok húzódik ott.
A Bermuda háromszög területén, a partokhoz közel sok a zátony, nagyon könnyű ráfutni. A nevezett terület tele van erős áramlatokkal, és sodrásokkal.

A Golf áramlat, mely meleg vizet szállít, a háromszög nyugati oldalán halad el, emiatt alakulnak ki a veszélyes áramlatok, illetve a meleg áramlat okozta levegő felmelegedés miatt a hurrikánok, és a hurrikánok által gerjesztett 10-15 méter magas hullámok. A Golf áramlat nagyságát és erejét jellemzi, hogy 50-70 km széles, mintha egy folyó lenne, úgy áramlik a tengerben. A szállított nagy mennyiségű és magas hőmérsékletű víz, a kalorikus energiájával teljesen átalakítja a környék időjárását, az instabil és kiszámíthatatlan lesz. Állandóak a hirtelen, a semmiből kitörő viharok, orkán erejű szelek, hurrikánok, lokális, pár négyzetkilométerre kiterjedő viharok, bármikor bárhol teljesen az ellenkezőjére vált az időjárás, néha csak nagyon rövid időre is.






Hurrikán a Bermuda háromszögben, mindennapos látvány. Megfigyelték, hogy az elmúlt években a világóceánok átlaghőmérséklete 0,5 fokkal emelkedett és ezzel együtt az összes hurrikán ereje éppen megduplázódott.



Következtetés

Mivel a terület egy frekventált hely, ahol akkora a hajó-, és légi forgalom, mint amilyen tömött egy nyári autópálya délután, az a néhány szerencsétlenül járt hajó vagy repülő, jól beleillik a statisztikai adatokba, azaz nem egy misztikus hely.
Az viszont igaz, hogy hajózni nem könnyű, az állandóan változó időjárás, a zátonyok, a váratlan erős sodrású áramlatok miatt, viszont a navigációs eszközök fejlődésével, az elektronika, a műholdas rendszerek alkalmazásával, drasztikusan csökkent a balesetek száma, ez jól látható a statisztikai adatokból.

Másfelől viszont az emberek jellemzője, hogy egy kis szenzáció kedvéért szívesebben előadják, vagy elhiszik egy másik dimenzióba való átlépés történetét, vagy a földönkívüliekkel való találkozást, mint egy prózai műszaki hibát, esetleg emberi mulasztást.