Hol lehet a Frigyláda?

2012.09.13 16:17
A Frigyláda kapcsán a legtöbb embernek Indiana Jones jut eszébe, amint ádáz harcot vív a világuralomra törni készülő nácikkal, akik az isteni erővel bíró Frigyládát kutatják Jeruzsálemben. A színaranyból készült, angyalokkal díszített láda végül elő is ke




 


 


Eddig a film, és most jöjjön a (vallás)történelem: A Biblia szerint Isten a Tízparancsolatot kőtáblába véste, és Mózesnek adta, hogy e szerint tanítsa népét. A táblát egy díszesen faragott, 1 méter hosszú és több, mint fél méter széles akácfából, az élet fájából készült ládába tették, és amelynek oldalára két hosszú rudat erősítettek, hogy megkönnyítsék a szállítását. A láda falai kívülről-belülről színarannyal volt bevonva, a teteje pedig tömör aranyból készült, s két szárnyait kibontó kerub díszítette. Ezt a ládát nevezték Frigyládának.





 


 

A Frigyláda ettől kezdve mindenhova elkísérte Mózes és a zsidókat, és elsöprő győzelmet hozott nekik, bárkivel is kellett megküzdeniük. Jeruzsálembe érve Salamon király megépítette a Szentek Szentélyét, és ezt nevezték ki a Frigyláda "otthonául". A templomot szigorúan őrizték, a szent helyre pedig a főpap is csak évente egyszer léphetett be.
Mi történt a Frigyládával?

Nem véletlen, hogy annyi írót, filmest, festőt, szobrászt és más művészeket ihlet meg újra és újra a Frigyláda, hiszen csodás hírét mindenki ismeri évezredek óta, mégsem tudja senki sem, merre rejtőzhet az isteni erőket rejtő láda. S hogy hol lehet a Frigyláda?
Egyes legendák szerint a Frigyládát elrabolták, majd megsemmisítették i.e. 925-ben a megszálló egyiptomiak, vagy ha nem ők, akkor i.e. 586-ban a babilóniaiak. Nekünk ez a két verzió nem tűnik életszagúnak. Miért pusztítana el bármilyen náció egy ilyen, földöntúli erővel rendelkező ereklyét? 

Hasonlóan valószínűtlennek tűnik az a feltevés, miszerint a zsidók elrejtették a Frigyládát a Jordán sivatagban, ahonnan később a templomos lovagok hozták el Artúr király udvarába. A templomos lovagoktól aztán leszármazottjaikhoz, a szabadkőművesekhez került, akik a mai napig az ellenőrzésük alatt tartják a világ leghíresebb vallási ereklyéjét. De akkor miért nem hallunk róla semmit sem?