Ötven éve ég a bánya Centralia alatt

2012.05.27 18:00

1962. május 27-én tűz ütött ki a pennsylvaniai Centralia szénbányájában, írja évfordulós cikkében az IO9. A lángok az egész bányára kiterjedtek, a szénkészlet ötven éve olthatatlanul izzik a város alatt.

Centralia azóta csaknem teljes egészében kiürült. A bányából feltörő hő és füst megrepesztette a kőzetet és utat talált a felszínre, gyakorlatilag lakhatatlanná téve környéket.

000 Was2849142
Füst tör fel a szétrepedt útburkolat alól a lezárt 61-es út Centralia felé tartó szakaszánFotó: Don Emmert

A tüzet a gyanú szerint néhány helyi férfi lobbanthatta lángra. Valójában csak némi szemetet akartak elégetni a bánya egyik bejárata mellett, de a tűz tovaterjedt, és begyújtotta a szénkészletet is. Az ötven éve égő tűz miatt helyenként mérgező koncentrációban tör fel a föld alól a szén-monoxid, máshol pedig olyan forró a talaj, hogy állni se lehet rajta.

A tűz két főutat is megrongált. Az 54-es és a 61-es út felújítása túl drága lenne, ezért mindkettőt örökre lezárták. A centraliaiak többségének otthonát a szövetségi kormány 1984-ben és 1992-ben kivásárolta, az állam kormányzója pedig kárhozottnak ítélte a vidéket.

És valóban az, de a pokoli körülmények és a többszöri kitelepítési kísérletek ellenére jópáran ragaszkodnak otthonukhoz. A 2010-es népszámlálási adatok szerint tízen laknak a városban, aminek 1993 óta irányítószáma sincsen.

 

A kitartók állítják, hogy a tűz nem fenyegeti ingatlanaikat, amiket igyekeznek visszaperelni az államtól. A tűzoltók szerint ugyanakkor a veszélyt nem is elsősorban a tűz, hanem a mérgező gázok jelentik, másrészt semmi sem garantálja, hogy a pillanatnyilag örökéletűnek tűnő tűz ne találna újabb réseket magának, ahol a felszínre törhet.