Rejtélyes zombijárvány Közép-Afrikában

2012.03.22 02:37

A tudományos elnevezés híján bólogatókórnak nevezett betegség eddigi legnagyobb kitörését regisztrálta az egészségügyi világszervezet Ugandában. A betegség a nevét a fertőzöttek jellegzetes, kontrollálatlan fejrángásairól kapta, az orvosok egyelőre a kórokozót sem ismerik, és gyógymódjuk sincs rá. A betegség a 60-as években bukkant fel először Szudánban, azóta csak ritkán tért vissza egy-egy kisebb járvánnyal Tanzániában és Líbiában. A mostani ugandai kitörés a becslések szerint 3000 fertőzöttel az eddigi legnagyobb.

A bólogatókór csak gyerekeket támad meg, jellemzően 3 és 10 éves kor között, az eddigi legidősebb dokumentált beteg 19 éves volt. A kór a fertőzöttek személyiségét eltorzítja, agresszív, zombiszerű állapotot idéz elő, amit a legváratlanabb időpontokban epilepsziaszerű rohamok tarkítanak. Az akár három évig is elhúzódó betegség nem végzetes, jellemzően a rohamok során bekövetkező balesetekben szoktak meghalni az áldozatok, vagy annyira legyengül a szervezetük a rendszeres rohamoktól, hogy más betegségek végeznek velük végül.

A beteg gyerekeknél jellemző még az alvajárásra emlékeztető céltalan kóborlás, ami Közép-Afrika vidéki részein szintén végzetes lehet, illetve legalább 200 áldozatot követelt eddig a fertőzöttek ellenállhatatlan vonzódása a tűzhöz, és az ebből fakadó gyújtogatások.

A kutatók azt gyanítják, a betegséget a legyekkel terjedő Onchocerca volvulus nevű parazita okozza, és szerepet játszhat benne a B6-vitaminhiány is. Emberről emberre valószínűleg nem terjed, ez akadályozza meg, hogy globális járvány törjön ki. Gyógymódot egyelőre nem sikerült a kórra találni, de az epilepszia kezelésére használt szerek enyhítik a rohamokat.

 

/Index/