Új Nazca-vonalat fedeztek fel

2012.12.10 13:06

Korábban ismeretlen, labirintusszerű alakzatra bukkant két kutató, akik végigsétáltak a perui Nazca-vonalak mentén, és minden korábbinál alaposabban tanulmányozták a gigantikus formákat.

 
Öt év alatt ezerötszáz kilométert gyalogolt a perui sivatagban Nicholas Saunders (Bristoli Egyetem) és Clive Ruggles (Leicester Egyetem). A két szakember az i.e. 100 és i.sz. 700 között készült különleges geometriai alakzatokat, a Nazca-vonalakat járta végig, és megvizsgálták a talajt, valamint a Nacza-kultúra híres kerámiáit, és műholdas felvételeket is tanulmányoztak.

A felszíni vizsgálatok során a kutatók egy korábban ismeretlen, labirintusszerű alakzatra bukkantak, mely a levegőből nem látható. A 4,4 kilométer hosszúságú, bonyolult irányváltozásokat tartalmazó forma egy spirálban végződik (vagy kezdődik).

Forrás: AFP
Az új alakzat kivételével a hatalmas formák mind jól láthatók a levegőből (illusztráció)

 

A Nazca-vonalak jó állapota alapján a kutatók kétségbe vonják azt az elképzelést, hogy egykor emberek és állatok tömkelege vándorolt volna a vonalak mentén a közeli Nazca-völgyben lévő zarándokhelyre, Cahuachi-ba. Saunders szerint a vonalak sokkal inkább spirituális céllal készültek. "Elképzelhető, hogy ezeknek a sivatagi rajzoknak a valódi jelentősége a megalkotásukban rejlik, nem pedig az azt követő használatukban" - mondta Saunders. A kutatók eredményeiket az Antiquity folyóiratban publikálták.

A formákat az inkák felemelkedése előtt a területen élő nazca indiánok készítették, oly módon, hogy a hosszú idő alatt a környezet hatásaitól vörösesbarnává mállott felszíni kavicsréteget eltávolították, így előbukkant az alatta fekvő világosabb réteg. Az úgynevezett geoglifák rendeltetését illetően számos elmélet látott napvilágot, ezek közül azonban egyet sem tudtak bizonyítani. Van, aki csillagászati megfigyelésekre alkalmas vonalaknak látja őket, mások szerint ősi országutak, megint mások vallási, illetve családi kegyhelyekként azonosítják őket. Egyesek pedig a nazca kultúra hőlégballonos utazásait vagy éppen földönkívüli járművek leszállását megkönnyítő tájékozódási vonalaknak tekintik a rajzokat.

 

/origo/