A dinoszauruszok és az ember

2012.09.13 19:08
A sok dinoszaurusz jelentés mellett ideje, hogy górcső alá vegyem a lehetséges ábrázolásaikat. Az érdekesség, hogy számtalan hatalmas behemót és vérengző bestia van az emberiség közös kultúrkincsének, ezeknél elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb művészeti alkotásokon örökítsék meg őket, aztán később távoli tájakat népesítettek be velük.

Néhány ilyen művészeti alkotás egészen érdekes....

Pontosabban kezdjük egy érdekes leletegyüttessel, ami nem feleltethető meg ennek. A Texasi Paluxy folyónál 1930-ban különös lábnyomokat találtak. Egy dinoszauruszlábnyomai voltak, és egy emberi lényé. Azóta kiderült, hogy talán a lábnyomokat egy olyan dinoszaurusz faj hagyhatta, ami a sarkán járt, és az erózió pedig lekoptatta a szélét...

Most térjünk rá az érdemi művészeti alkotásokra. Egy mezopotámiai pecsétnyomó hengeren különös, hosszú nyakú lényeket ábrázoló domborművek találhatóak. Ezek i. e. 3300-ból származnak. Hasonló teremtmények ábrázolásaira bukkantak Egyiptomban.

Az 1496-ban eltemettet Carliste püspök sírján sok más egyéb ábrázolása mellett ezeknek a lényekére bukkantak...

1945-ben az El Toro hegység közelében bukkantak 33 ezer agyagfigurát, amik dinoszauruszokhoz hasonló teremtményeket ábrázoltak. Egy másik különös szobor Kínából származik, a Sang dinasztia korából.

A szobrok a legendás Qi Lint ábrázolják, ez egy fajta megfelelője volt az egyszarvúnak, és talán a legősibb nyoma a kultuszának. Agresszív vadállatnak tartották, a legenda szerint ha mérges volt, akkor tűzet evett. Az izraelita hagyomány szerint re'em a legnagyobb állat a világon, vad és fékezhetetlen. A homlokát pedig egyetlen szarv diszíti. Érdekesség, hogy hasonló az emela ntounka. Talán egy ceratopsida beszámolóval van dolgunk, ami valahogy eljutott az ősi Kínába, ezzel az unikornis legenda alapja lett?

/https://kriptid.blog.hu/2012/06/27/dinoszauruszok_es_az_ember/