A kínaiak kilométerekre teleportálnak

2010.05.30 09:39

Az eddigi rekordokat ripityára törve kínai tudósoknak nem kevesebb, mint tizenhat kilométeres távolságba sikerült a kvantumteleportáció

Eleddig a kvantumteleportáció rekordját egy bécsi kísérlet állította fel, hatszáz méterre. Most pedig két kínai egyetem tudósainak sikerült mintegy tizenhat kilométeren megismételni ugyanezt egy fotonpárral.

A kvantumteleportáció nem a Star Trek és más sci-fi filmekben, illetve könyvekben látott és megismert teleportáció, ahol is egyik helyről a másikra mozgatnak egy testet, azonban egyáltalán nem haszontalan. Ugyan nem segít az űrállomásról rendelt pizza gyorsabb szállításában, a kommunikációban azonban igen.

 

A kísérlet alatt 89%-os átviteli arányt jegyeztek a tudósok, így aztán nem is lehetne használni „valódi” teleportációra. Képzeljék csak el, ha Ön, vagy csomagja 89%-ban helyesen érkezne meg valahova! Egy biztos, nem lenne kellemes.

A jelenség alatt a két távoli foton állapota kerül egymással kölcsönhatásba. Amennyiben egyik kvantumállapota megváltozik, a másik is hasonló állapotváltozáson megy keresztül, még akkor is, ha közben eltávolodott. A változás terjedése ugyan nem gyorsabb a fény sebességénél, de nincs is szüksége semmilyen vezetékre, rádiójelekre vagy hasonlókra.

Azaz teljesen érzéketlen a közbenső zavaró tényezőkre. Fém födém? Elektromos szmog vagy vihar? Tengeri árok? Nem számít egyik sem. Igaz, a mostani tesztben csupán levegő állta a vevő és a fogadóállomás közt. Ugyan a 89%-os átvitelen még javítani kell, de ki tudja, pár évtizeden belül a technológia kiválthat egyes hagyományos hálózati megoldásokat. Amennyiben sikeresen miniatürizálnák, a mobiloknál sem kéne aggódni, hogy van-e térerő. Persze ez jelenleg a jövő zenéje.