A legnagyobb kozmikus robbanás az emberiség történetében

2011.06.30 08:28

1908. június 30-án már hétágra sütött a nap 7 óra 40 perckor, amikor a szibériai égen hatalmas halványkék tűzgolyó jelent meg. Körülbelül 600 kilométer hosszú, ragyogó, szivárványszínben játszó csóvát húzott maga után. A tunguzkai eseményként emlegetett jelenség a szibériai Köves-Tunguzka folyó felső szakasza mentén, fényes nappal következett be. A lökéshullám becslések szerint hatvanmillió fatörzset döntött ki sugárirányban, több mint 2150 négyzetkilométeres területen. Tunguzka a legnagyobb kozmikus eredetű robbanás az emberiség történetében.

Mindez a földfelszíntől körülbelül 6-8 kilóméterre zajlott le, egy szinte áthatolhatatlan, és csaknem lakatlan fenyőerdő felett, a Tunguzka patak mellett, Közép-Szibériában. A bekövetkezett robbanás 20 millió tonna TNT erejének felelt meg. Szemtanuk a becsapódási ponttól 20-40 mérföldes távolságban is hirtelen hőhullámot észleltek, amit több rétegnyi ruhán keresztül is érezni lehetett. A robbanást több szibériai időjárási állomás is földrengésként dokumentálta. Alig egy órával az esemény után, az általa keltett szeizmikus hullámokat a kensingstoni meteorológiai állomás is észlelte Londonban.

Európában azon az éjjelen nem sötétedett be, az emberek elbeszélései szerint Londonban olvasni lehetett a rejtélyes robbanás fényénél. Amerikai csillagászok hónapok múltán is megváltozott égi körülményekről számoltak be.

Gyakorlatilag a mai napig folyik a vita arról, hogy mi is robbant fel azon a napon? Vannak olyan elméletek, hogy egy kisbolygó robbant fel, és a darabjai 70 ezer kilométeres sebességgel csapódtak a bolygónk testébe.

Mások egy kb.100 ezer tonnás meteoritról beszélnek, mások üstökösről. Volt, aki antianyagot feltételezett. Volt aki UFO meghibásodott reaktoráról írt. Egyesek már az orosz Roswellt emlegettek.

Az első expedíciókat jóval az orosz forradalom után, 1927-ben járt a térségbe. Azóta számos kutató kereste fel a helyszínt, de mostanáig az üvegszerűen megolvadt kőzeten és néhány szokatlan ötvözetű fémszilánkon kívül semmi “kézzelfogható” nyomra nem bukkantak.

Mások Teslának tulajdonítják a rendkívüli robbanást. Kétségtelen, hogy Tesla zseniális tudós volt de „Tesla legendának” – kétségtelen, hogy Tesla tényleg gondolkodott a vezeték nélküli energiaátvitelen – nincs alapja. A Földgömbön láthatjuk a távolságot a robbanás, és Tesla kísérleti helye között. Mindenesetre azóta sem teljesen egyértelmű, hogy milyen kozmikus találkozás történt akkor június 30-án, a Tunguzka vidékén. Nem az elméletekkel van baj, hanem a kézzelfogható bizonyítékokkal, amely egyértelműen bizonyíthatná a történteket.

Azt hiszem hihetetlen szerencseként kell értékelnünk, hogy egy lakatlan területen történt az esemény. Rossz elképzelni, mi történhetett volna egy sűrűn lakott területen, egy nagyvárossal a robbanás után. Láthattuk Hirosimában, és Nagaszakiban is.

/Lőrincz Miklós/