A rejtélyes gömbvillám

2012.09.13 16:49
A rejtélyes gömbvillám



Ma már legalább abban biztosak lehetünk, hogy gömbvillám igenis létezik. Tizenöt-húsz évvel ezelőtt a hivatalos magyar tudomány képviselői még kigúnyolták a témával foglalkozókat, és a tényeket sem voltak hajlandóak elismerni. Szerintük a gömbvillám csak a fantázia terméke.
Amióta azonban itthon is és külföldön is egyre többször kénytelenek foglalkozni vele, mert a gömbvillám nemcsak jelenség, hanem sok esetben úgynevezett "biztosítási esemény" okozója is, legalább a létezése már nem tagadható. Az viszont igaz, hogy nagyon különös és kevéssé magyarázható dolgokat művel. Talán innen ered az, hogy a legtöbb kutató ma is bizalmatlanul fogadja a gömbvillámról érkező híreket.
Annyira szokatlan tulajdonságokkal bír egy-egy megfigyelt gömbvillám, hogy egyszerűen nem illeszthető bele jelenlegi fizikai ismereteinkbe. A tankönyvek szerint mindaz, amit a gömbvillám művel (de még a tulajdonsága, jellemzője is), tudományos szempontból egyszerűen képtelenség.
A gömbvillám hatalmas elektromos töltést hordoz, és minden kiszámítható vagy megmagyarázható ok nélkül bukkan fel világunkban. Ugyanis hiába próbálták azzal magyarázni, hogy nyilván a mi elektromos berendezéseinkből szakad le valamilyen "rész", és kékes vagy narancssárga fényt árasztó teniszlabda nagyságú gömb formájában lebeg a levegőben, majd "szétpukkan" - mindez keveset mondhat igazi tartalmáról. Való igaz, hogy viharos időben és elektromos vezetékek közelében gyakoribb a megjelenése - de az is igaz, hogy felbukkan csendes időben és vezetékektől távol is!
Sőt, régi feljegyzésekből tudjuk, hogy száz, kétszáz évvel ezelőtt is láttak már gömbvillámot. Akkor pedig elektromos vezeték még nem is létezett. Tehát az ok másutt keresendő.
Egy-egy teniszlabda nagyságú gömbvillámban olyan hatalmas erő rejlik, amelyet a mi fizikánk "nem enged meg". Előfordult, hogy úszómedencébe hatolt, és egyetlen pillanat alatt kiszárította, a benne lévő vizet párává és hővé alakítva át.
Nem véletlenül kutatják sokan a tulajdonságait. Egyrészt abban bíznak, hogy hatalmas energiája hasznosítható. Ám még érdekesebbet állítanak azok, akiket főként a jelenség keletkezése, eredete, származása érdekel. Ugyanis a gömbvillám minden jel szerint bizonyítani látszik a más tulajdonságú terek, vagyis a más dimenziók létezését!
Több okunk is van, hogy ezt feltételezzük. Az egyik, hogy a gömbvillám minden itteni ok nélkül bukkan fel. Vagyis nem ebben a világban keletkezik, hiszen itt (mint néhány másodperces "élettartamuk" is bizonyítja) ilyen energiamennyiség a tér ilyen kis pontjában összegyűjtve nem létezhet. Eltűnésük is rejtélyes. Vagy nagy rombolást okozva felrobban (ilyenkor szétrombol akár egész házat is, megemeli tetőt - lásd a biztosítóknál nyilvántartott káreseteket), vagy egyszerűen... eltűnik, nyoma vész. Ez utóbbi eset szintén arra enged következtetni, hogy a gömbvillám valamilyen, számunkra ismeretlen módon visszamegy a maga igazi világába, abba a bizonyos másik térbe, ahol a létezése talán teljesen természetes lehet. Csak a dimenziók közti átjárók teszik számára lehetővé ezt a térbeli vándorlást. Hogy ennek oka természetes-e, vagy "valakik" nyitogatják e kapukat - ma még nehéz volna megmondani.
Az úgynevezett spontán égést is ennek a jelenségnek tulajdonítják egyes kutatók. Úgy vélik, a két tér között vándorló gömbvillám egyszer csak előbukkan, de véletlenül nem a szabad térben tűnik fel, hanem egy szerencsétlen ember testében, aki ilyenkor egyetlen pillanat alatt porrá égve életét veszti.
Tény, hogy a jelenség annyira idegen, annyira más, mint a megszokott világunk tényezői, hogy kétségtelennek látszik: nem innen ered. Ha pedig ez igaz, és egykor bebizonyítható lesz - bizony sok újabb kérdést vet majd fel. Alighanem bebizonyosodik, hogy a világ sokkal bonyolultabb a ma ismertnél; hogy az űr nem csupán időben végtelen, hanem térben is. Egymásból nyíló újabb és újabb világok várnak még a felfedezésre. Ezek egyik öntudatlan hírnöke lehet a gömbvillám.

/Nemere István/