A zombik tanulmánya

2012.04.18 14:42

Szinte azt mondhatjuk, hogy a zombi kortársunk: a rettegésre alapozó filmipar találja ki. Ellentétben a régi felfogásokkal nem kísértet, nem vámpír, hanem az a feltámadó halott, aki nem vissza akar térni az életbe, hanem az életet akarja a sajátja által "élthez" alakítani. A zombi kinézete borzasztó - bomló test -, mozgása lassú, "szakaszos", viszont megállíthatatlannak tűnik.
 
A zombi fogalmának kialakulása a dél-amerikai mágikus hiedelemvilág afrikai és afrikainak tekintett vegyítéséhez kapcsolódik (lásd még a vudu-hit). Az afrikai hiedelemvilágban még ma is él a vudu hit

A Woodoo vallás legtitokzatosabb varázslata a zombivá változtatás. Sok tévhit kering a zombikról, például hogy a varázsló állatá tudja változtatni, s húsát eladja a piacon, vagy hogy a lélektelen holttesteket emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, s gépként mûködtetik õket. Általában úgy történik a dolog, hogy valaki felkeresi az egyik papot, mert bosszút akar állni ellenségén. Ilyenkor a bokor(rossz pap) egy varangyméreggel kevert port készít. Ezt a nép fufunak nevezi. A por a bõrön keresztül hat, elegendõ keveset szórni belõle a küszöbre, s ha valaki belelép, azt titokzatos átok sújtja. Az áldozatra elõször heves görcsök törnek, majd a halálhoz hasonló mély kómába zuhan. A szer tulajdonképpen minimálisra csökkenti a test mûködését, az illetõnek csak kevés oxigénre van szüksége. Elõször szédülni kezd, légzési nehézségei támadnak, késõbb mintha megbénult volna, légzése szinte nincs, pupillái merevek, szája elkékül, a szíve alig érezhetõen ver. A legszörnyûbb, hogy mindvégig magánál van, s végignézheti saját temetését, ottani szokás szerint még aznap. Ezután a bokor éjfélkor kiveszi sírjából, s öntudatlanul él tovább új tulajdonosánál, rabszolga lesz belõle.

A nép a zombi életét a halálnál is rosszabbnak tartja, s hogy a szeretett személy ne válhasson zombivá, szívét átfúrják, elvágják a nyakát, mindent megtesznek, hogy a bokor ne rabolhassa el.

A tudósok már annyit kiderítettek, hogy a porban van tetrodoxin, frissen eltemetett ember csontja, füvek, ásványok, gömbhal mérge, manchineel-fa nedve, s a bokor három nap és három éjjel dolgozik rajta. Hatása körülbelül 6-12 óráig tart, s 20 perc kell ahhoz, hogy az áldozat ne adjon életjelt.

Azt is sikerült megtudni, hogy a zombi-lét azokra az emberekre vár, akik megsértik a törvényeket, antiszociálisan cselekednek, nem törõdnek gyermekükkel, lopnak a faluban...stb. Ilyenkor összeül egy hagyományos bíróság, akik az embert társadalmi halálra ítélik, tovább élhet, de csak zombiként. Állítólag Haitin legalább 6000 zombi él, s dolgozik a cukornádültetvényeken. Az ott élõ emberek szerint csak akkor ébrednek fel, s válnak újra emberré, ha sót adnak nekik enni.