10 titokzatos UFO-észlelés

2012.09.13 19:22

A felmérések szerint több mint az emberek fele hisz az ufókban és körülbelül öt százalékuk állítja azt, hogy látott már ufót, vagy annak tűnő tárgyat. Még a legnagyobb fanatikusok és hívők is elismerik, hogy a legtöbb észlelés téves, az emberek csillagokat, felhőket, meteorokat néznek idegen űrhajóknak, de sokszor az ijedelmet egy emberi tevékenység okozza, például egy tesztrepülés vagy egy műhold. De vannak olyan esetek is, amelyekre valóban nehéz – vagy akár lehetetlen – magyarázatot találni és nem csak részei de erősítői is lesznek az ufók körüli mende-mondáknak.

Íme itt van két részes sorozatunk első része, melyben az első öt legtitokzatosabb észlelésről olvashattok.

10. Kalifornia és a középnyugati űrhajók, 1896-1897

Sokakat meglephet a tény, hogy a félreérthető fények az éjszakában már több mint egy évszázada is okoztak meglepetéseket az emberek számára. Az első ilyen élményekről több száz ember számolt be 1896 novemberében, Sacramentóban, Kalifornia államban, ahol különös fénylő objektumok mozogtak a levegőben – a körülbelül 48 km/h sebességű széllel szemben. Az égi látványosság egy hét múlva újra megismétlődött San Francisco felett, majd újabb és újabb városokban, mely hamarosan igazi médiahisztériát eredményezett. 1986 telén aztán két hónapig egy beszámoló sem érkezett a jelenségről, majd nemsokára a cigaretta-alakúnak leírt repülők újra megjelentek, Nebraskában, Michiganban, Minnesotában és Texasban egyaránt, majd 1987 áprilisa után soha többé nem tűntek fel. Bár sokan gyanakodtak arra, hogy csupán a média által kreált eseménysorozatról van szó, a több ezer egybefüggő beszámoló mégis máig szkeptikussá tesz mindenkit az ügyben, melyre máig nincs biztos magyarázat…
 


9. Washington DC, 1952

1952-ben a nemzetközi repülőtéren dolgozó földi figyelők radarjaikon észleltek számos objektumot, tovább a horizonton is megfigyelhetőek voltak villogó fények és fénycsóvák. A munkások azonnal tájékoztatták a légierőt a különleges észlelésről. Az első eset július 13-ra tehető, a második pedig július 29-re. A megmagyarázhatatlan égi jelenség még az elnök figyelmét is felkeltette, aki a legendák szerint még azon is elgondolkozott, hogy valamilyen ellentámadást indít. Mivel úgy döntöttek embereivel, hogy a legjobb védekezés a támadás, létrehozták a Robertson Panelt. Az alakulat különleges kutatókból állt, akiknek az volt a feladata, hogy tanulmányozzák a Project Blue Bookot, mely tizennyolc évnyi gyűjtögetés után hozott létre a légierő, 1969-ig bővítve, míg már több mint tizenkétezer ufóészlelés volt benne. A döntést végül sok kritika érte, mivel sokak szerint nagyobb szükség lett volna arra, hogy leleplezzék az ufókat, mint arra, hogy tanulmányozzanak régebbi észleléseket. Mindenesetre az esetre máig nem adtak magyarázatot.
 


8. Fények Phoenix-ben, 1997

Valószínűleg az utóbbi idők legnagyobb ufó-észlelése volt a phoenixi, már csak azért is, mert rengeteg szemtanúval bír, akik között többek között ott van az állam kormányzója is. Arizona lakosai 1997-ben érdekes látványt figyelhettek figyelemmel, március 13-án, több mint három órán keresztül. Rengeteg fényecske mellett többek között egy hatalmas háromszög alakú objektum is úszott az égen. A hivatalos magyarázat szerint néhány fény A-10 Warthog típusú repülőgépektől eredt, de a nagy háromszögre máig nem találtak – és nem adtak – biztos magyarázatot. A jelenség később nem ismétlődött meg, a körülötte csapott sajtóhisztéria viszont sokáig elhúzódott az eset körül pedig máig sok vita van.
 


7. Kecksburg, Pennsylvania, ufóbecsapódás, 1965

1965 december 9-én egy hatalmas tűzgolyó süvített át az égen, a jelenségről pedig hat államban is beszámoltak, plusz Kanadában is akadtak szemtanúk. Az objektum végül egy kis pennsylvaniai városban, Kecksburgan csapódott be. Az esetet először azzal magyarázták, hogy valószínűleg egy tűzgolyóról lehet szó – szokatlanul nagy fénnyel bíró meteoritról – de a helyiek komolyan megijedtek, mikor a területet elöntötték a fegyveres katonák, akik a beszámolók szerint a bokrok közül egy furcsa, tojásszerű képződményt is kihúztak. Egyesek szerint egy szovjet műhold csapódott be a földbe, de ez a gondolat sokak számára volt kétes, főleg miután az oroszok nem hiányoltak egy műholdat sem. A találgatások máig folynak, a NASA pedig nem sok információt közöl bármilyen eredményről is…

6. A Mantell-baleset, 1948

Bár a földbe 1948 januárjában, Kentuckyban egy pilóta, Thomas F. Mantell kapitány csapódott, az ok egy valószínűsíthető ufóra vezethető vissza, melyet a becsapódó repülő üldözött. Mantell oxigén nélkül merészekedett túl magasra, miközben egy ezüst színű, lemezalakú dolgot üldözött, a repülés közben viszont elvesztette eszméletét. A nyomozások szerint elképzelhető, hogy a pilóta valójában egy Skyhook legballont kezdett el üldözni. Az eset sok változást hozott – az emberek egyrészt szkeptikusabbak lettek az ufókkal kapcsolatos beszámolókkal szemben, másrészt viszont arra is rájöttek, hogy nem biztos, hogy a látogatók jószándékkal érkező kedves zöld lények lehetnek – és nem biztos, hogy azt szeretik, ha mi vagyunk rájuk kíváncsiak.
 


5. Barney és Betty Hill elrablása, 1961

1961 szeptember 19-én került sor az első állítólag ufók-általi elrablásra. Betty és Barney Hill éppen egy Grovetonhoz közeli úton autóztak, mikor figyelmesek lettek egy ufónak látszó tárgyra. Hogy ezek után mi történt, azt ők maguk sem tudják, mivel az észlelés után azonnal elvesztették eszméletüket és több óra kiesett az életükből. Az eset után viszont hosszú hetekig álmodtak arról, hogy szürke űrlények elrabolják őket és bizarr orvosi vizsgálatokat végeznek rajtuk. A rémálmok később olyannyira sűrűvé váltak, hogy a pár segítséget kért a bostoni Dr. Benjamin Simontól, aki hipnotizálta őket és arra a következtetésre jutott, hogy a férfire és nőre egy, néhány héttel a televízióban látott űrlényes sorozat hatott, igaz, hogy néhány dologra ő sem talált magyarázatot. Az elrablás története körül máig sok vita kering és sokak szerint ez volt az alapja a hetvenes évekbeli pascagoulai eltűnések történeteinek.
 


4. A JAL 1628-os járat és 1986

1986 november 16-én a japán JAL 1628-as járat mellett egy, a repülőnél háromszor nagyobb objektum repült el, mely aztán ötven perccel később feltűnt Alaszka felett, illetve mind a katonai mind pedig a civil radarokon. Miután az objektum egyrészt hosszú ideig volt látható, másrészt rengeteg szemtanúja van az esetnek, ez az emberi történelem egyik legfontosabb ufó-észlelése, amelyre máig nincsen semmilyen magyarázat.
 


3. Az iráni és a belga ügy, 1976 és 1990

Miután 1976-ig alig-alig volt radaron is észlelhető egy-egy ufónak vélt objektum, a legtöbb beszámoló egyszerű mesének tűnt – egészen 1976 szeptember 19-ig. Ez volt az a nap, amikor sötétedés előtt Irán egy gépet küldött egy vadul manőverező ufó után Teherán felett, melyet minden radar jelzett. Amikor a repülő túl közel került az objektumhoz, a gép rendszere összezavarodott, sőt egy alkalommal olyan hiba keletkezett a fegyver-rendszerben, hogy a tüzelés reménytelenné vált. Az eset éppen eme érdekes hatás miatt vált kivételessé, na meg a radarok miatt, melyek végig mutatták az azonosíthatatlan tárgyat.

Az incidens meghökkentően hasonlít azokhoz az eseményekhez, melyek 1990 március 30-án, Belgium határán történtekhez, ahol is egy sötét, háromszög alakú ufó jelent meg az égen. Ami különösen figyelemreméltó volt a látványban, az a járművek gyorsasága és azok a manőverek, melyek egy emberi pilótát megöltek volna. A teheráni ügyhöz hasonlóan itt is rengeteg volt a szemtanú, a radar is jelezte – illetve fotó is készült róla, mely a világ egyik legjobb bizonyítékaként fognak fel.
 


2. Kenneth Arnold és a Rainier hegy, 1947

A modern ufó-éra kezdeteként emlegetik a seattle-i pilóta és üzletember, Kenneth Arnold esetét. A két férfi 1947 májusában, a Rainier hegyen észlelt ufókat, vagyis olyan mozgó objektumot, amik az akkori technológiát sebességüket tekintve meghaladta az akkori technológiát. Leírásuk szerint egy csészealjat láttak egy tavacska mellett – így született meg a repülő csészealj kifejezés. Sokak szerint Arnold csak az ablakán visszatükröződő fényeket látta, de ez magyarázatnak már akkor is harmatgyengének bizonyult. Mindenesetre az eset legenda lett, kifejezést teremtett és óriási hatással volt kultúránkra.
 


1. Roswell, 1947

Matt Brazel 1947 júliusában, Új-Mexikó városától ötven mérföldre, Roswell városánál farmján fa- és fémdarabokat talált. Miután hallott a levegőben repkedő csészaljakról (lásd az előző pontot) Brazel elgondolkodott és azonnal felhívta a helyi katonaság. Érdekesképpen a katonaság először kijelentette, hogy a lezuhant lemezt összeszedték, majd néhány óra múlva tagadták azt, hogy bármilyen lemezalakú dolgot találtak volna, ehelyett inkább időjárási ballonokról beszéltek. A sztori ezután el is halt, egészen a hetvenes évekig, amikor a légierő egyik munkása – aki begyűjtötte a roncsokat – be nem jelentette, hogy igazából földönkívüliek eszközét szedte össze. Ezzel összeesküvés-elméletek sokasága született meg, melyek máig nem haltak el. Az ügyön az sem segített, hogy 1995-ben a Légierő felfedte a titkot Mogul elnevezésű projektjéről, mely 1947-ben a szovjetek fegyverkezését kutatta és azt állította, hogy annak egy járművét vélték annó az emberek ufónak. Az idegenekben hívők viszont nem vették be a bejelentést. A történet továbbfejlődött, immár szó van tömeges balesetekről és ufók holttesteiről.
 


Az, hogy hiszünk-e vagy sem teljesen a mi saját döntésünk. Az, hogy könnyebb-e hinni vagy kételkedni, bár sokkal érdekesebb kérdés. Nem tudni, mit titkolnak előlünk, ahogy azt sem tudhatjuk, hogy ha valóban léteznek ufók, akkor azok jó vagy rossz szándékkal tesznek-e látogatást kicsi bolygónkra. Mindenesetre egy biztos: jobb félni mint megijedni, nem?