Antigravitációs autó

2012.09.17 14:18

Svájci kutatók szerint néhány hónapon belül áttörés várható a levitáció, és úgy általában a ma ismert világ történetében, és akkor elkezdődhet a valódi háromdimenziós közlekedés. Többek között.

 

Akiben a Star Wars homoksiklói vagy a Vissza a jövőbe DeLoreanja láttán nem mozdult meg valami gyermekkorában, az aligha fogja átérezni ennek a hírnek a jelentőségét: a svájci CERN fizikusai jelentős lépést tettek a gravitáció leküzdése irányába.

A „jelentős” és „hamarosan” szavak persze egészen mást jelentenek egy természettudós, mint egy marketinges szájából, de a tény az tény: a híres nukleáris kutatóközpont antihidrogén lézerfizikai berendezésével dolgozó szakemberek a közelmúltban mintegy ezer másodpercig képesek voltak fogva tartani 309 darab, csapdába ejtett antihidrogén atomot, ami a részecskék minden eddiginél alaposabb tanulmányozását teszi lehetővé.

Alkalom nyílhat például arra, hogy igazoljanak vagy cáfoljanak egy feltételezést: hogy tudniillik az antianyag nem lefelé, hanem felfelé esik. Ha pedig tényleg, az alapjaiban változtathatja meg a tudományos világ koncepcióit, új távlatokat nyithat az űrutazásban, és igen, a lebegő  autók, gördeszkák vagy robotok kora is felvirágozhat.

Ebben a feltételezésben persze több a ha, mint egy hétvégi stand-up comedy maratonban: azon kívül ugyanis, hogy az anyag és az antianyag hagyományosan nem kedvelik egymás társaságát, utóbbi hevenyészett kalkulációk szerint a világ legdrágábban előállítható… izé… anyaga. A NASA egy évtizeddel ezelőtt 62,5 trillió dollárra becsülte egy gramn antihidrogén előállításának költségét, a CERN pedig néhány százmillió svájci frankból hozta össze az az egy billiomod grammnyi antihidrogént, amit az antianyag-anyag ütköztetések során felhasználtak. Antianyag persze a természetből is begyűjthető, például viharfelhők környezetéből, vagy a Jupiter gyűrűiből, de nem menjünk ennyire előre: a kutatók most megpróbálnak lehűteni egy apró antihidrogén-kupacot, hogy kiderüljön, le vagy fel. A kísérletnek néhány hónapon belül vége lesz. A többin ráérünk utána aggódni.