Az elektromos hálózatot megbénító geomagnetikus esemény érkezése 100%, mondja egy amerikai képviselő

2013.10.08 11:24

Tudva, hogy a naptevékenység ezekben a hónapokban éri el maximumát, valamint, hogy az emberiség egyre nagyobb teljesítményű elektromágneses impulzusokon alapuló fegyvereket (EMP) fejleszt ki, azzal is tisztában lehetünk, hogy az Egyesült Államok vagy bármelyik fejlett ország teljes elektromos hálózatának megbénítására alkalmas események veszélye is növekszik.

A 2003-ban tapasztalt napkitörés a történelem eddigi legerősebb feljegyzett eseménye volt, ami, ha elérte volna a földet megbénította volna az Internetet, a mobilhálózatokat és a teljes elektromos rendszert. A szakértők szerint idén egy másik hasonló eseményt úsztunk meg.

Bár az ilyen esetek viszonylag ritkák, egy EMP esemény előfordulásának valószínűsége, legyen természeti jelenség vagy ember által előidézett, egyre nagyobb:

Egyetlen őrült tett választ el bennünket a világméretű társadalmi összeomlástól.
- Trent Franks, a Rendvédelmi Bizottság rangidős tagja (forrás)

Az EMP egyike azon kevés veszélyeknek, amelyek az amerikai társadalom folyamatos fennmaradását veszélyeztetik.
- Dr. Robert Hermann, az amerikai kongresszus EMP Bizottságának biztosa

A nap egyetlen aktív régiója az egész kontinenst, akár az egész bolygót érintő eseményt válthat ki, minden kritikus infrastruktúrát befolyásolva.
- John Kappenman, az amerikai kongresszus EMP Bizottságának vezető vizsgálója

A teljes elektromos hálózatot megbénító súlyos geomagnetikus esemény előfordulási esélye 100%.
- Yvette Clarke, képviselőasszony, a Védelmi Bizottság rangidős tagja (forrás)

Az amerikai Biztonságpolitikai Központ szóvivője, amikor egy EMP támadás hatásairól kérdezték, elmondta, hogy az elektromos hálózat leállása rendkívül súlyos csapás lenne:

A szakértők úgy gondolják, hogy egy sikeres [EMP] támadás tulajdonképpen az agrárkorba taszítaná vissza az Egyesült Államokat.

„Egy éven belül 10-ből 9 amerikai halott lenne, mert áram nélkül nem lennénk képesek egy ekkora lakosságot fenntartani a városokban,” mondta Frank Gaffney, a Biztonságpolitikai Központ elnöke.

A NASA már korábban elkezdte az űridőjárás okozta nagykiterjedésű hálózatleállások kezelésére vonatkozó vészforgatókönyvek kidolgozását. Charles Bolden, a NASA vezetője, 2011-ben egy videó üzenetben szólt munkatársaihoz, amiben arra sürgette őket, hogy készüljenek fel bármilyen előre nem látható eseményre, legyen az egy természeti csapás, vagy a szeptember 11-i támadásokhoz hasonló esemény.

Mintha ennek az üzenetnek a visszhangját hallottuk volna néhány napja a DHS távozó vezetőjétől, Janet Napolitano asszonytól is, aki azt mondta, hogy egy soha nem látott kiterjedésű kibertámadás vagy természeti katasztrófa már a küszöbön áll.

A fenti interjút követően került napvilágra, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó, több száz magáncég részvételével, hatalmas gyakorlatot tart egy esetleges EMP támadás vagy napvihar következményeinek szimulálására.

A katasztrófa szimulációs gyakorlat során olyan kiterjedésű eseményeket próbálnak modellezni, amilyeneket a valóságban még soha sem tapasztaltak.  A november 13-14 között tartandó, GridEX II elnevezésű gyakorlat középpontjában a kormányoknak egy esetleges elektromos hálózati leállásra vagy az élelmiszerlánc összeomlására adott válasza áll.

 

A már megtapasztalt, korlátozott hálózati leállások során, mint például a Katrina vagy a Sandy hurrikánok esetében, egyértelművé vált, hogy ezekre előre kell felkészülni. Az események érkezését követő 72 órán belül ugyanis az érintett területek ellátási lánca és infrastruktúrája összeomlik.

A Sandy hurrikánt követő események mindannyiunk számára fontos tanulságokat hoztak:

72 órával a hurrikán elvonulását követően az emberek már éheznek, kígyózó sorok állnak a boltok előtt, nincs tiszta víz, benzin vagy tömegközlekedés.

A harmadik nap vége felé elfogy a türelem. Megjelennek az első éhezők és felhevülnek az indulatok. Terjed a kétségbeesés és sokan úgy érzik, a kormány cserbenhagyta őket. Ami három napja még egy viszonylag udvarias társadalomnak tűnt, most vészjóslónak tetszik. Az egyén túlélési ösztönei kezdik átlépni a társadalmi szabályokat és lassan elszabadulnak az indulatok.

A modern infrastruktúrák és technológiák ellenére vagy talán éppen ezek miatt, a társadalmat csupán egyetlen katasztrófa választja el a kőkorszaktól.

A veszély valós. Lehet vitatkozni, vagy fel lehet készülni.

Kezdetnek pedig legjobb, ha az ember felkészül egy kéthetes kimaradásra, majd hozzá lehet fogni egy hosszabb távú terv kidolgozásához is.

Talán Roscoe Bartlett, volt kongresszusi képviselő figyelmeztetése az eddigi legkomolyabb. Szerinte az Egyesült Államok elektromos hálózata nemcsak elavult, de javítása igen sok időt venne igénybe:

Előfordulhatnak olyan események a jövőben, amelyek során az elektromos hálózat leáll, és belátható időn belül nem áll helyre. Például ha egy nagyobb transzformátor meghibásodik és nem javítható, ezeket nem tudjuk helyben pótolni, mert nem az Egyesült Államokban gyártják. Meg kell rendelni és 18 hónapon belül szállítják. Az elektromos hálózat rendkívül sebezhető. Ki van centizve. Ezzel a katonaság is tisztában van.

Nagyon sok esemény válthat ki társadalmi zavargásokat a városokban.

Szerintem, akik megtehetik, és akik értik, hogy mi történik, használják ki a lehetőséget, hogy ezek a veszélyes szelek még nem érték el őket, és költözzenek ki családjukkal a városból.

Forrás: shtfplan.com