Az öngyógyítás első lépési

2013.02.07 19:09

Kinesztikus tudatosság
A kinesztetikus tudatosság vagy más szóval a saját mozgásérzékelés tudatossága új dimenzió a teljesség megélésében. Ahogy fejlődik a mozgásérzékelés, úgy lesz képes az ember egyre többet és többet tudatosítani abból, ami a testével külső és belső szinten történik.

Testünk nemcsak azért van, hogy életben tartsuk, hogy „túléljük” benne az életet, hanem azért is, hogy élvezettel használjuk. A testben minden megvan ahhoz, hogy önmagát meggyógyítsa. A mozgás az öngyógyítás egyik leghatékonyabb gyógyszere.

Mit jelez a tested?
Sok esetben azért alakul ki betegség, mert nincs meg a figyelem a test jelzéseire, segélykiáltásaira. A betegség gyakran nevetséges apró problémákkal kezdődik: pl. a krónikus szemmegerőltetés mérhető látáscsökkenéshez vezethet; a hát felső részének összehúzódás olyan migrént okozhat, amin a fájdalomcsillapító sem tud segíteni; a nem használt ízületek merevsége ízületi gyulladássá fajulhat; a gyenge nem kielégítő légzés olyan keringési probléma okozója lehet, ami vérnyomásproblémában jelentkezik. Ha testünkre figyelve helyesen értelmezzük a jelzéseket, megértjük, megtanuljuk és megtesszük, amit a helyzet komolyabbra fordulása ellen tenni kell, akkor ezek a problémák megelőzhetők.

Manapság túl sok dologra kell figyelnünk, túl nagy a hajsza, túl sok emberrel kell foglalkozni, így nem csoda, ha megfeledkezünk a fizikai énünkről. Testünk általában csak nagy öröm vagy komoly fájdalom esetén képes magára vonni a figyelmet. Az öngyógyítás első lépése az, hogy felismerjük: legalább olyan fontosak vagyunk saját magunknak, mint bárki más.

Mit jelent a betegséged? Fejtsük meg együtt! >>

Te is fontos vagy!
Ha attól fél valaki, hogy ezen az úton egoistává válik, vagy bűntudatot ébresztene az önzetlen adni akarás csökkenése, akkor kérdezze meg önmagától: tud-e jót tenni környezetével, ha nem érzi jól magát? Mennyivel tudna többet tenni, ha javulna a teljesítő képessége? Nyilvánvaló a válasz: a világ az Ön egészségéből legalább annyit nyerhet, mint Ön saját magából.

Mozogj! Gyógyulni fogsz!
Az öngyógyítás egyik lehetséges útja, mikor a mozgásra helyezzük a hangsúlyt, mivel a mozgás az élet alapja. A saját tulajdon testünkről gondolkozva kitűzhetjük célul az egészségmegőrzést vagy a gyógyítást. Szabadon és felelősséggel dönthetünk, hogy mit és mennyit teszünk testünkért, hogy jól legyünk benne magunkkal. Nemcsak a mozgás, a mozdulat gyógyít, hanem az a felismerés is, hogy mindez mennyire hasznos saját magunk számára.

Dédelgetett egészség
Mostanság dédelgetjük karrierünket, kocsinkat, otthonunkat, kertünket, állatainkat, de gondolunk-e arra, hogy ha egészségben élünk, akkor mindezt még jobban fogjuk élvezni. A test hihetetlen lehetőségeket rejt magában. A betegségek jórészét helytelen életmód okozza. Sok esetben az életmód, a szokások megváltoztatása kiváló hatást gyakorol az egészségre, betegségre. Az emberek döntő többsége magánál hordja egészsége kulcsát még azokban a betegségekben is , ahol az orvostudomány tehetetlen.

Minél többet lélegzünk, mozgunk és érzünk, annál több lesz bennünk az élet. Ennek során szervezetünk feszültségből nyugalomba; a merevségből mozgásba, a passzivitásból a kihasználtságba; a tompultságból az éberebb állapotba jut. Hogy a betegséget hátfájásnak, ízületi fájdalomnak; tartáshibának; látásproblémának; csontritkulásnak; fejfájásnak; keringészavarnak stb. nevezzük az egyedi.  A felsorolt problémák társadalmi jelenséget mutatnak, szinte népbetegségként járnak köztünk.

Amit fontos meghallani, hogy a test segítségért kiált. Méltósággal és felelősséggel nyújtsunk segítséget neki az egészség felé vezető úton, melyen mindannyian szabad akarattal járhatunk.

/Szabolcs Judit/