Chupacabra

2012.09.13 19:18

A chupacabra név spanyol eredetű és szó szerint "kecskeszívót" jelent. Úgy tűnik, az 1990-es évek közepe előtt nem tettek említést erről a lényről. Az első beszámoló 1995-ből, Puerto Rico-ból származik. Aztán nem sokkal később Mexikóból, Közép-Amerikából és Brazíliából is érkeztek jelentések. 1996 végére már állítólag Spanyolországban, Portugáliában és az USA Oregon államában is láttak chupacabrákat.

Loren Coleman és Patrick Huyghe könyve szerint (The Field Guide to Bigfoot, Yeti, and Other Mystery Primates Worldwide) a chupacabra úgy 120 cm magas, és foltokban rövid, finom szürke szőr borítja. A szemei lehangoltak, sötétek, kidülledőek és a halántékán helyezkednek el. Orrcimpái csak két kicsi lyuknak tűnnek. Lábai hosszúak és vékonyak, továbbá csak három lábujja van. Karja, kézfeje és három karomban végződő ujja is hosszú és vékony. Hátán egy sornyi tüske fut végig.

J. Gordon Melton The Vampire Book: The Encyclopedie of the Undead című kötetének második javított változatában egy némileg más, de mégsem teljesen ellentmondásos leírást ad. E szerint a chupacabrának "szőrös karja van, vörösen izzó szeme és fényes, tüskeszerű toldalék fut végig a testén a fejétől a háta
aljáig". Melton azt is megjegyzi, hogy néhány leírásban a chupacara pikkelyekkel és/vagy denevérszerű szárnyakkal rendelkezik.

A chupacabra éjszaka vadászik. A kezdeti jelentésekben az áldozatok kecskék voltak. De később lovak, kutyák és macskák is a zsákmányok közé kerültek. Sok esetben azt állították, hogy két kicsi lyuk volt a halott állatok nyakán és minden vérüket kiszívták.

Úgy tűnik, legalábbis ez idáig, hogy chupacabra támadásban ember még nem hunyt el. Azonban olyan személyektől olvashatunk beszámolókat, akiket fenyegetett egy. Ezek közül néhányban egy kereszttel sikeresen sakkban tudták tartani a lényt.