Fotó: profimedia

Ez azonban nem csökkenti sem a tudósok, sem mások lelkesedését, sőt hódolatát. A tekercsek ugyanis mindhárom ábrahámi vallás – zsidó, keresztény, iszlám – szent szövegeinek legkorábbi ismert példánya. Csaknem tíz évszázaddal korábban keletkeztek, mint a felfedezésük előtt ismertté vált bibliai szövegek. Egyes esetekben szinte teljesen megegyeznek a sokkal későbbi szövegekkel; máshol viszont érdekes különbségeket mutatnak.

Hatvan évvel azután, hogy az első tekercs előkerült a ciszjordániai Qumran hegység egyik barlangjából, mintegy 20 kilométerre Jeruzsálemtől, a holt-tengeri tekercsek modern életük korszakát élik.

A kutatás első szakaszában az állagmegőrzéssel, fordítással és katalogizálással foglalkoztak, most pedig, a szövegrészek közötti összefüggések és a jelentés mélyebb és nehezebb kérdéseivel.

A nagyközönséghez a tekercsek két formában jutnak el. Utazó kiállításokon nagy tömegek láthatják az Izrael Múzeum és az Izraeli Régészeti Hivatal tulajdonában lévő tiszteletreméltó tárgyakat. A legutóbbi és mind ez idáig a legnagyobb kiállítás 2011 októberében nyílt meg a Discovery Times Square (DTS) múzeumában, New Yorkban.

Szeptembertől pedig, az Izrael Múzeum és a Google az interneten is közkinccsé tette a szövegeket, ahol mindenki alaposan megvizsgálhatja őket. Az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) a saját tulajdonában lévő tekercsekkel hasonló lépésre készül decemberben. A közös együttműködés nem csak a tudósok munkáját segíti. A nagy tömegek számára interneten hozzáférhető leletek a szövegek tanulmányozását bárkinek lehetővé teszik, ami új meglátásokhoz vezethet.

„Eddig csak  nagyvonalakban futottuk át a szöveget” – mondja Martin Abegg vallástudomány-professzor, a Holt-tengeri Tekercsek Intézet egyik vezetője a Trinity Western Egyetemen (British Columbia). „Most visszatérünk a szöveghez, hogy alaposabban megvizsgáljuk, és feltárjuk az összefüggéseket. Rengeteg tanulnivaló van még. Igazából csak most fogtunk hozzá”.

„A tekercsek olyan szellemi közeget nyújtanak, mely segít megértenünk Jézus és a korabeli zsidó emberek világát” - mondja James Charlesworth, a Princetoni egyetem Holt-tengeri Tekercsek Programjának a vezetője.

A New York-i kiállításon az 1947 és 1956 között a qumrani barlangokban talált több mint 900 tekercsből húsz látható. A bibliai szövegen kívül, ami az anyag 25 százalékát teszi ki, bibliai könyvekhez fűzött kommentárok, illetve egyéb vallásos és világi szövegek kerülnek bemutatásra. A New York-i kiállítás bemutatja a Zsoltárok, Mózes harmadik, Mózes ötödik, Ézsaiás, illetve Jób könyvét. 

A tekercseket klimatizált vitrinekben helyezték el, mivel azonban fényre érzékenyek, a kiállítás első felében tíz, majd további 10 tekercs látható 2012. április 15-ig. Újabb húsz tekercs hasonló módon kerül a nagyközönség elé 2012 májusától, a philadelphiai Franklin Intézetben (FI) megrendezendő kiállításon.

Forrás: csmonitor