Emberi öngyulladás

2012.09.13 16:56

A paranormális jelenségek világában, az egyik legnagyobb félelmet és titokzatosságot kiváltó jelenség, az ún. spontán emberi öngyulladás. De, hogy vajon ténylegesen mi is ez és mi állhat mögötte, azt a parapszichológiai kutatás is csak nehezen tudja körvonalazni...


    Sok eset bizonyítja, hogy ez a jelenség nagyon is létezik. Ami hiányzik, azok a jelenség tudományos magyarázatai. Az önégés néhány pillanat alatt hamuvá porlasztja a húst és a csontokat. Ami furcsa, hogy az eddig feljegyzet esetek közül mindegyiknél az emberek valamely testrésze teljesen éppen megmarad, miközben a test többi része hamuvá válik.  Ahhoz, hogy néhány másodperc leforgása alatt az emberi test hamuvá váljon, bizony 1000 Celsius fok feletti hőmérsékletre van szükség, mert a csontok és izmok csak ekkor égnek el. De akkor vajon hogyan és mi okból maradhat éppen mondjuk egy emberi kar vagy láb? És miért nem ég meg a test körül szinte semmi ezen a hőfokon?
    Ezek voltak az első kérdések a tudósok számára, amikor a jelenség után próbáltak nézni. Az öngyulladás eredményezhet pusztán hólyagos bőrt vagy égési sebeket, csak szélsőséges esetben történik meg a teljes test hirtelen lángba borulása is. Ugyanis a tudományos vizsgálódások olyan esetekre is leltek, amelyeknél spontán módon égési sebek jelentek meg az embereken, de ezek korántsem voltak olyan szenzációsak, mint amikor az emberi test teljesen hamuvá vált. Emiatt lehetséges az, hogy a két jelenség között, sokáig nem találtak kapcsolatot. Vizsgáljunk meg néhány feljegyzet esetet:

    Az első észlelt eset Cornelia Bandi grófnőé, 1731. április 4-re tehető. Mindez Olaszországban történt, Verona mellett. A grófnő 62 éves volt és életében sosem volt beteg. Vacsora után visszavonult szobája, hogy lepihenjen. Másnap a szobalány talált maradványaira. Egy korabeli újság ezt írta a haláláról:
"A szoba padlója, nyirkos és
ragadós kinézetű foltokkal volt teli, az ablakon undorító sárgás, zsíros folyadék folyt, undorító szaggal betöltve a helyiséget"
A helyszínre érkezo rendőrök, orvosok és barátok képtelenek voltak magyarázatot találni mi történt a grófnővel. A nyomozó ezt írta beszámolójában:
"rejtélyes tűz
látszott spontán módon kigyulladni a grófnő mellkasában".
Ez volt az egyetlen
következtetés, melyet le tudott vonni és lezárta az ügyet.

    Vu Cseng XVI. századi kínai író egyik művében is találunk utalást e furcsa jelenségre:
"Az ég különös tűzzel fogja sújtani az embert. Ez a tűz az ember testének belsejében fog kitörni."

    1835. január 5.-én James Hamilton , a Tenesee állambeli Nashwille egyetemének matematika professzora egyedül lélekjelenlétének köszönhette, hogy a titokzatos tűz nem oltotta ki az életét. Az esetről Dr. John Overton, a Tenessee-i Orvosi társaság közlönyében számolt be. Miután az egyetemen befejezte előadását, a professzor hazatért. A háza bejárata melletti hőmérő -8 fokos fagyot jelzett. Miközben ott álldogált, erős fájdalom hasított a bal lábába. "Úgy éreztem, mintha egy óriási darázs csípett volna meg, ugyanakkor hirtelen forróság öntötte el a lábamnak azt a részét"  -írta le később élményét James Hamilton.
Ezután leeresztette a nadrágját, és amint a
combjára pillantott, néhány centiméter átmérőjű kicsapódó lángot vett észre. Miután tenyerével lefedte az égő húst, a láng kialudt. A lyukacska körüli furcsa sárga pehelyfoszlányokat zsebkéssel távolította el. A seb néhány nap múlva begyógyult, de a bőr sokáig kék maradt, és a seb körüli izmok gyakran fájtak.

    A XIX. század egyik legismertebb spontán öngyulladását McKenzie Booth, az Aberdeen-i Egyetem professzora jegyezte fel. A tanár egy istálló padlásán megtekintette egy 65 éves férfi részben elszenesedett hulláját. Az áldozat elszenesedett gerendákon feküdt. A szakértők nem találtak magyarázatot arra, hogy a tűz miért nem terjedt át a férfi melletti szalmára és lécekre. A hulla helyzete arra utalt, hogy az áldozat nem probálta, vagy nem tudta megfékezni a tüzet.
     A XX. században a legnagyobb visszhangot keltett spontán emberi öngyulladása 1951. július 1-jén éjszaka történt. Mary Reeser egy bérházban lakott a floridai St.Petersburgban. A tragikus haláleset utáni reggel a bérház tulajdonosnője egy levelet akart átadni az asszonynak. Amikor belépett a lakásba, forró levegő csapta meg. Mary öklömnyire zsugorodott koponyája és elszenesedett csontváza a kárpitozott karosszékben feketéllett. A villanyvezeték és a műanyag kapcsoló elolvadt, de az áldozattól körülbelül 30 centiméterre lévõ papirok nem gyulladtak meg.

    1966. december 5-én Don Gosnel, a gázóra-leolvasó talált rá dr. J. Irving Bently, nyugdíjas orvos maradványaira. "A levegőben kékes füst volt, és valami szokatlan szagot éreztem. A hálószobában még erősebb volt a füstszag. A padlóba égett lyuk mellett ott hevert az orvos lába, ami térdtől lefelé megmaradt" - mesélte a szemtanú.

    1985 tavaszán egy lány hátából egy cheshire-i egyetem folyosolyán tört ki a tűz. "A lány minden látható előzmény nélkül, villámgyorsan gyulladt ki. Úgy látszott, hogy a tűz a testében keletkezett." - mondta az áldozat kolléganője a tűzoltóknak, akik nem tudták kideríteni a gyulladás okát.

    Egy 1990-es újságcikk tovább bonyolította a rejtélyt. Kínában egy kisfiút a nagymamája kórházba vitte, mert a gyermek hirtelen több helyen égni kezdett. Nagy folt égett a nadrágjára. A gyerek a betegfelvétel alatt is többször füstölni kezdett. Az írott sajtóban és a televízióban nyilatkozó döbbent orvosok szerint a fiú teste olyan volt, mintha erős elektromos áram haladt volna át rajta.

    Az orvosokat mindig zavarba ejtették a spontán égésre utaló halálesetek. Az ilyen tűz legjellemzőbb tulajdonsága a hihetetlen gyorsaság. Sok áldozatból pár perc alatt - a halálra rémült szemtanúk szeme láttára - csak egy kupac hamu, vagy elszenesedett csontváz marad. Normális körülmények között az emberi test, különösen a még élő test, nagyon nehezen kap lángra. A szakértők szerint hosszú órákra van szükség ahhoz, hogy egy élő test szénné, hamuvá égjen, márpedig a spontán égésnek ez a következménye. Az ezzel járó, néhány percnyi égés pedig 1000 celsius fok feletti hőmérsékletet igényel. De mi képes ilyen rövid idő alatt, ilyen magas hőmérséklet létrehozására?
Sokan azt állítják, hogy Isten büntetése, mert az áldozatok vétettek ellene, és ez nem más, mint megtorlás. Sokan a démonok művének tulajdonítják. Olyanok is akadnak, akik már tudományosabb állásponton vannak. Egyik elmélet szerint, minden mögött az alkohol áll. Mivel az emberi test kb. 70%-a víz, elképzelhető, hogy sok alkohol fogyasztására a sejtekből kivonódik a víz és helyére alkohol kerül, ami könnyen oxidációs folyamatok közepette lángra lobbanhat, elemésztve a testet...(a biokémiai vizsgálatok azonban az utóbbi években bizonyították, hogy képtelenség az, hogy a sejtek telítődjenek alkohollal..). Ez az elmélet csak azért született meg, mert sokan összefüggést véltek felfedezni a spontán égés és az alkoholizmus között, mivel a dokumentált esetek többségénél az alanyok alkoholisták voltak. Vannak akik azt állítják, hogy keleten a jógik ismernek olyan technikákat (pl.: a tumo), amelyekkel a szervezet hőháztartását tudatilag uralni tudják, és képesek vele megolvasztani környezetükben a jeget és a havat. Lehet, hogy a spontán égés a hőháztartás hibája?
     Mások azt állítják, hogy a testet összetartó, láthatatlan életerő néha meghibásodhat, és mint az erőművek esetében, óriási energia szabadul fel. Ez lenne a spontán égés oka? Találgatások, elméletek, teóriák - de vajon hol van az igazság? Számos fizikus szerint a gömbvillám hatalmas energiája bizonyos körülmények között a mikrohullámú sütőkben is felhasznált, rövid rádióhullámok formájában jelenik meg. Ha ez az elmélet helyes, akkor elképzelhető, hogy az áldozatok valóban belülről égnek halálra, akár úgyis, hogy bent a testükben alakul ki a gömbvillám. Utóbbi években számos kutató foglalkozott ezen elmélet bizonyításásval és eléggé eltérőek még az eddigi eredmények. Egyes kutatók szerint megdöbbentő a XX. században vizsgált eseteknél, hogy szinte minden alany élete során már részese volt egy másik paranormális eseménynek, az ún. UFO-s eltérítésnek, azaz többen beszámoltak arról, hogy őket földönkívüliek (vagy legalábbis azoknak kinéző) lények elrabolták és beültettek testükbe valamiféle  implantátumot. Ezeket az embereket vagy valamilyen titkos programon dolgozó ügynökség emberei rabolták el vagy valóban "idegenek". A kutatók szerint ez a beültetett "valami" sokféle lehet. Ezen kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ez a csúcstechnikai eszköz működik talán néha hibásan és ez okozza a spontán égést... 
    Ki tudja, hogy a modern idők egy
újabb elméletével állunk-e szemben a jelenség lehetséges magyarazátainak sorában, vagy ténylegesen ez a megoldás? Ezt nehéz lenne most, az eddigi tények és információk birtokában megmondani. Egy dolog biztos csupán, a kutatások nem állnak meg és az emberiség egyik legnagyobb talányára talán tényleg megkapjuk előbb-utóbb a teljesen hiteles választ...
 
/hotdog/