Hitler antarktiszi erődjének legendája

2012.09.25 11:31

Az 1930-as években Hitler emberei az Antarktiszon jégmentes menedéket hoztak létre, egészen a második világháború végéig titkos bázist építettek ott, ahová 1945 után náci vezetők menekültek volna - állítják az összeesküvés-elméletek hívei.

A Der Spiegel című német hetilap online változata beszámol arról, hogy az összeesküvés-elméletnek most két sarkkutató járt utána. A Polar Record című szaklapban Colin Summerhayes és kanadai társa, Peter Beeching közölt tanulmányt a legendáról. A náci erődítményt állítólag 1945-ben brit speciális alakulatok, 1946-47-ben pedig amerikai egységek is támadták, és csak 1958-ban semmisítette meg "három amerikai atombomba". Az összeesküvés-elmélet legszélsőségesebb hívei azt állítják, hogy a "jégnácik" ezt is kibírták, mert "ufó-technológiával" rendelkeztek.

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Summerhayes elmondta, hogy azért kezdte tanulmányozni a kérdést, mert úgy vélte: egyszer valakinek le kell már írnia, mi volt a valódi helyzet. Ha beírjuk a Google keresőbe a náci és Antarktisz szavakat, több mint 800 ezer találatot kapunk. A történet Oroszországban igen népszerű, de a spanyol nyelvterületen is, ahol csak az elmúlt hónapokban 5-6 könyv jelent meg a témáról. Ami a tényeket illeti: 1945 augusztusában két német tengeralattjáró valóban felbukkant az argentínai Mar del Plata kikötőjében, de semmi esélyük nem volt arra, hogy utasokat vigyenek az Antarktiszra, ahol ilyenkor tél van, sötétség és méteres jég.

A brit különleges alakulatokat 1945 októberében feloszlatták, tehát aligha indíthattak akciót, viszont az amerikaiak 1946-47 telén valóban indítottak Dél-Amerikában egy akciót, hogy fölszámolják a meglévő náci hálózatokat, ez azonban nem terjedt ki az Antarktiszra. A legdurvább torzítás az amerikai atomtámadásról szóló hír: az Egyesült Államok 1958-ban valóban fölrobbantott a légkörben három atombombát, 160 és 750 kilométer magasan, több ezer kilométerre az Antarktisztól.

A sarkkutató szerint a titokzatosság volt az egyik ok, ami miatt a mítosz létrejöhetett, de bizonyos, hogy valódi alapja nincs. Az egyetlen bizonyítható tény, ami a legenda magva, csak az, hogy 1938-39 telén a németek bálnavadász bázist akartak létesíteni az Antarktiszon, mert a bálnazsírra szükségük volt nitroglicerin előállításához - írja a hamburgi hetilap online változata.

 

/SG.hu/