Kik az arkangyalok?

2012.09.13 19:42
Magas rangú angyalok, Isten hírvivõi. Õk a legfõbb közvetítõk a Teremtõ és at emberi faj között. Az emberek legtöbbször - helytelenül - minden angyalt arkangyalnak neveznek, de az Angyalok Hierarchiájában a normál angyalok a legalacsonyabb, míg az arkangyalok a legmagasabb rangúak.

Magas rangú angyalok, Isten hírvivõi. Õk a legfõbb közvetítõk a Teremtõ és at emberi faj között. Az emberek legtöbbször - helytelenül - minden angyalt arkangyalnak neveznek, de az Angyalok Hierarchiájában a normál angyalok a legalacsonyabb, míg az arkangyalok a legmagasabb rangúak.

Arkangyalok a vallásban: Az Iszlám négy Arkangyalt ismer. Nevük: Jibril, Mikhail, Azrael, és Israfel. A zsidó és keresztény vallásban hét Arkangyal van. A négy legismertebb Raphael, Gabriel, Michael, és Uriel. A másik három neve bizonytalan, ezeken már évszázadok óta vitatkoznak a teológusok. Minden bizonnyal a következõk közül valamelyik három: Raziel, Remiel, Sariel, Metatron, Anael, Rahuil, Barakiel, Chamael, Jophiel, Zadkiel, Jeduhiel, Simael, Zaphiel, Aniel. Énok könyve szerint a hét Arkangyal Uriel, Raguil, Michael, Saragael, Gabriel, Haniel, Raphael.



Néhány újhullámos angyalszakértõ szerint, a tradicionális hét helyet tizenkét Arkangyal van. Ezek Anthriel, Aquariel, Chamuel, Gabriel, Jophiel, Michael, Omniel, Perpetiel, Uriel, Valeoel, Zadkiel. A rend uralkodói Metatron, Raphael, Michael, Gabriel, Barbiel, Jehudiel, Barakiel. Az Arkangyalok vezetik a Mennyek Seregét, amely folyamatos harcban áll a Sátánnal, és annak angyalseregeivel.

Peter Eclesius, a keresztény egyház nevében elismerte, hogy négy Arkangyalt - Michael, Gabriel, Raphael, Uriel - mint Idol-t az egyház is elismerte, és többen követik is ezeket.
 
Mihály Arkangyal
A hét Arkangyal egyike. Isten harcosa, õ vezeti a Mennyei Seregeket, és õ a Hét Mennyország uralkodója. A Biblia azt mondja mihály és seregei gyõzték le a Sátánt és seregeit a Mennyországban, kiûzték õt onnan, és a Földre számûzték. A Biblia szavaival: "És háború tört ki a Mennyekben. mihály és angyalai harcoltak a Sárkánnyal és a Sárkány harcolt az angyalokkal, de nem gyõzhetett; akármilyen nagy is volt a Mennyország, nem volt számára hely. Ezért lehajították a Nagy Sárkányt a Mennyekbõl, az õskígyót, akit hívtak Ördögnek és Sátánnak is, aki becsapta az egész emberiséget. Ledobták õt a Földre, és az õ angyalait is vele együtt." (Kinyilatkoztatás 12:7-9) mihály volt, aki leereszkedett a Földre, Abyss kulcséval a kezében, és bezárta a Sátánt ezer évre: "És mihály leereszkedett a Mennyekbõl Abyss kulcsával és egy nagy lánccal a kezében. Õ elfogta a Sátánt, akit hívtak Ördögnek és Sátánnak is és bezárta õt ezer évre. És lehajította õt Abyss-ba, és bezárta és lepecsételte õt." (Kinyilatkoztatás 20:1-3)

Mihály arkangyalt számos néven ismerik: Isten Hercege, Arkangyalok vezére, Kelet ura, a Merkúr angyalainak ura, a Mennyország Seregeinek kapitánya, a Mennyország seregeinek hercege, a Mennyország alkirálya, a Római Katolikus Egyház védõszentje, Izrael védõszentje, Mennyek Seregének fõparancsnoka, az Erény hercege, Isteni védelmezõ, a Fény Hercege, a Béke védelmezõje, Vasárnap angyala, a Föld angyala, az Olajfa angyala, a Mandulafa angyala. Általában arany, sárga, és vörös színnel ábrázolják. Mivel Mihályt védõszentként tisztelik, az õ követõi is védelmezõk. Leginkább a harcra összpontosítanak, hitüket és céljaikat mindenáron megvédik, ha kell fegyverrel is. Ezen tulajdonságaik miatt Mihály követõi a pápa személyes testõrei.

Gábriel Arkangyal
A hét arkangyal egyike. A keresztény, zsidó, és az Iszlám vallás szerint õ a két legmagasabb rangú angyal egyike. Õ az, aki a fontos híreket közli az emberi fajjal, ezért a hûség angyalának, a hûség szolgálójának, vagy a jó hírek hozójának is nevezik. Õ volt az, aki elvitte Keresztelõ Szent János születésének hírét Zakariásnak (Lukács 1:11-22) és Jézus fogantatásának hírét Máriának (Lukács 1:26-33).

Az õsi zsidó hitvilágban Gabrielt nõalaknak képzelték, mivel szerintük az angyalok mindegyike nõ volt. Gabrielt számos néven ismerik: a Hatodok Mennyország Ura, az Emberiség nagykövete, Isten követe, Kerubok hercege, Isteni hírnök, Kinyilatkoztatás angyala, Vágyódás angyala, Igazság angyala, Isteni férj, Igazság Hercege, az Öröm angyala, a Gyermekáldás angyala, a Szent Sefiroth Arkangyala, az Utolsó Ítélet Harsonása, Éden kormányzója, a Bosszú angyala, a Halál angyala, Hírvivõ angyal, a Feltámadás angyala, a Kinyilatkoztatás angyala, az Almafa angyala.Mindent összevetve Gabrielt Isten hangjának tartják. Erre utal, hogy leggyakrabban trombitaként, harsonaként szimbolizálják. Általában ezüst és fehér színnel ábrázolják. Gábriel név változatai a Gauriel, és Gabriella. A Gabriel nõi név, mivel a zsidó mitológiában az Arkangyalok nõi alakok voltak.
 

Rafael Arkangyal
A hét Arkangyal egyike. A legendák szerint eredeti neve Labbiel volt. Isten változtatta meg a nevét, mikor megteremtette az elsõ embert. Raphael felelõsége a Föld és az emberi faj gyógyítása. Õ volt az, aki megszabadította Ábrahámot fájdalmaitól körülmetélése után. Szintén õ volt, aki meggyógyította Jákobot, akinek csípõje sérült meg egy angyallal való birkózás során. Különös figyelmet fordít azokra a vallásos emberekre, akik Isten dicsõségére zarándoklatot vállalnak. Raphaelt számos titulussal illeték az idõk folyamán: a Szeretet angyala, az Õrzõ Angyalok Vezére, a Nap Uralkodója, a Hõség angyala, Sheol vezetõje, az Erény Hercege, a Tudás és Tudományok Angyala, az Élet Fájának Õrzõje, a Nap Angyala, a Keresztvíz angyala, Szerda angyala. Raphaelt általában narancs és világoskék színekkel ábrázolják.

Uriel Arkangyal
A hét Arkangyal egyike. A zsidó mitológia szerint õ õrzi a Pokol kulcsait, és az Ítélet Napján õ fogja kinyitnia Pokol kapuit. Uriel ábrázolásának leggyakoribb szimbóluma egy tekercs, és egy nyitott kéz, amely lángcsóvát tart. A lángcsóva a nevére - A Tûz Istene - utal. Urielt számos titulussal illették az idõk folyamán: a Szeráfok Hercege, az Uralkodás Angyala, a Költészet Angyala, a Prófécia Angyala, a Bûnbánat Angyala, a Rettegés és Mennydörgés Angyala, a Zene Angyala, Szeptember Angyala, a Vágyódás Angyala, Dél Angyala, a Politikai Reformok Angyala, a Diófa Angyala, Hádész Ura. Uriel nevének változatai Auriel, Oriel, Ouriel és Pheniel. Más források szerint Urielt a Csillagok Urának nevezik.