Levitátorok

2012.09.13 16:47

LeviátorokCopertino-i Szent József

    Copertino-i Szent József

Copertino-i Szent József (1603-1663) valahányszor izgult, mindig a levegõbe emelekedett. Ingerlékeny révén ez gyakran megesett vele. Lebegéseinek szemtanúi között volt 2 bíboros és maga VIII. Orbán pápa is.

    Daniel Douglas Home

1868. december 16-án 3 nagynevû londoni személyiség volt szemtanúja annak az eseménynek, amely még napjaink vitáinak is kedvelt témája. Adare Vicomte, Lindsay és Wynne kapitány látták, hogy Daniel Douglas Home, London egyik arisztokrata negyedének egyik házában a levegõbe emelkedett, kirepült az egyik ablakon, majd vissza egy másikon - legalább 24 méteres magasságban. Home emellett még képes volt tárgyakat is lebegtetni, így például egyszer egy nagy zongorát emelt a levegõbe. Ám nem csak õ rendelkezett ilyen képességekkel, mely magasról tesz a gravitáció törvényeire. A leviátorok általában valamely vallás elkötelezett híve, keresztény, hindu, az ókori Egyiptom misztériumiaba avatott vagy spititualista. Home az utobbi közé tartozott.

    Subbayah Pullavar

Nagyon különleges fényképsorozat jelent meg az Illustrated London News magazin 1936. június 6-i példányában. A képek egy indiai, hindu jógi, Subbayah Pullavar levitációjának fázisait ábrázolták, így adva bizonyságát, hogy bármi legyen is a jelenség, a hipnotikus hallucináció ki van zárva (elõzöleg a tudósok azt állapították Homeról, hogy hipnózis alatt tartja a szemtanukat, és úgy hiteti el velük lebegését).

P. Y. Plunkett így írt az esetrõl: "...hosszú hajú, lógó bajszú, vad tekintetû ember nyugodtan állt elöttünk. Ünnepélyesen köszöntött bennünket és röviden elbeszélgettünk. Már 20 éve ûzi a jóga eme sajátos ágát. Endegélyt kértünk, hogy a mutatványt lefotózhassunk, s õ kézségesen beleegyezett...". A  mutatványhoz beállítatták Pullavart egy vízzel körüláztatott kör közepébe. Néhány perc elteltével a fakír már lebegett a levegõben.Subbayah Pullavar

Plunkett közelebb lépett szemügyre venni õt. Körülbelül egy méterrel a föld feletett lebegett,  és bár kezét egy vászonnal letakart pálcán tartotta, úgy látszott, csak az egyensúly megtartásának céljából. 6 perc elteltével a jógi himbálózni kezdett, majd szép lassan leereszkedett. 

Ahhoz, hogy visszanyerjék tagjai mozgékonyságáguat, további öt percig kellett hideg vízzel locsolni és masszírozni õket.

Hogyan tanulhatok meg én is lebegni?

Maharishi Mahesh Svájcban vezetett egy levitáció-tanfolyamot. Az egyik hallgató így írja le az általa lehetetlennek vélt teljesítményt:

"Az ember finoman elkezdni ringatni magát, ringatja, ringatja egyre tovább, aztán elkezd a levegõbe emelkedni. Lótuszülésben kell lennie, különben földetéréskor  megsérülhet, ha kibillen egyensúlyából. Úgy kezdi mint a Wright fivérek a repülést - nagy csattanással ér földet. Ezért kell habgumi párnán ülni. Aztán egyre jobban tudja az ember ellenõrizni, s csodásan lelkesítõ dolog."

A tanulók hiszik, hogy szigorú mentális tréning után meglehet tanulni lebegni. Úgy látszik, a jógik fizikai tréningje valóban felkészíti õket a gravitáció feletti gyõzelemre. Egy teltebb svájci kocsmáros - egészen hétköznapi ember - társasági mutatvány néven emelkedett a levegõbe, hosszú szigorú tanulmányok után.

Ez hogyan lehetséges?

Ha a jelenség ténylegesen létezik - márpedig otthonokban, iskolák udvarában és sok másutt is elõfordult - akkor jogosan teszed fel ezt a kérdést. Vannak akik úgy gondolják, hogy az ember egyidejû összpontosítása valamely lehetlen célrra, felszínre hozthatj aza emberi akarat rejtett, mágikus tartalékait.

Ám a levitáció, mint a legtöbb megmagyarázhatatlan jelenség haszontalannak tûnik. Az átrepült távolság legtöbbször alíg 1 méter, maximum egy szoba nagyságnyi.

A levitáció nagyon ritka, de ha összehasonlítjuk a hasonlóan bizarr emberi képességekkel - például a spontán égéssel - már komolyan kell vennünk. Talán úgy vagyunk megalkotva, hogy akarattal képesek vagyunk ellenálni a tömegvonzásnak. Míg megértjük a jelenség lényegét, ez is az ember egyik, talán legcsodálatosabb rejtett képessége marad.