Mokele-mbembe

2013.01.23 11:48

Mokèlé-mbèmbé jelentése lingala nyelven „az, aki megállítja a folyókat”.[1] A lény kriptid, létezése nem bizonyított, legendája a Kongó-medence környékéről ered.[1][2] Időnként élőlényként utalnak rá, időnként szellemként. Több eredménytelen expedíció indult a Mokèlé-mbèmbé nyomainak felkutatására.[1] A próbálkozások számos könyv és dokumentumfilm témáját adták.

A Kongó környéki hagyományok szerint az élőlény egy szárazföldi növényevő, mérete egy kisebb elefántéhoz vagy egy nagyobb vízilóéhoz hasonló. Az állítások szerint a Télé tó környékén található,[1], szereti a mély vizet, és a helyi szóbeszéd szerint kedvenc helyei a folyókanyarulatok.[1]

Az állat külső jegyeinek leírása nagyon változatos. Egyes legendák szerint elefántszerű teste, hosszú nyaka, farka és kis feje van, ez alapján hasonlíthat a kihalt sauropodákhoz.[1] Más leírások szerint inkább elefánthoz, rinocéroszhoz, más jól ismert állatokhoz hasonlít. Általánosságban szürkésbarna színnel jellemzik. Némely legendákban, mint például Boha faluban, inkább szellemként írják le, mint hús és vér élőlényként.

Roy Mackal biológus – aki két sikertelen expedícióban is részt vett az élőlény felkutatására – úgy véli, valószínűleg a Mokèlé-mbèmbé egy hüllő.[2] Mackal szerint az összes élő hüllő közül az iguana és a varánuszfélék állnak a legközelebb ehhez a lényhez, bár 5-9 méteres hosszúságával a Mokèlé-mbèmbé bármely létező hüllő méretét túlszárnyalná.[2]

A BBC/Discovery Channel Congo című 2001-es dokumentumfilmjében interjút készített egy törzs számos olyan tagjával, akik egy rinocérosz fotóját a Mokèlé-mbèmbével azonosították.[3] Az afrikai orrszarvúnak egyik fajtája sem honos a Kongó-medencében, és a Mokèlé-mbèmbé talán egy mitológia és a népi hagyományok egy keveredésének eredménye csak abból az időből, amikor még éltek orrszarvúk arrafelé.