Önégés

2012.09.13 16:04

 

OK NÉLKÜL HIRTELEN ELÉGHETNE EGY EMBER?

Az emberek régóta hiszik, hogy bizonyos körülmények között a humanoid önmagától is lángra lobbanhat. A lángokban aztán másodpercek alatt egy kupac hamuvá éghet. Ez a hit, századokon át fennmaradt, s benne parázslott az isteni megtorlásról alkotott meggyõzõdés. Ennél fogva sokan csak babonának tartják és tartották.

A spontán emberi égésrõl azért tudunk ilyen keveset, a sok dokumentáció ellenére, mert a tudomány túl bizarrnak tartotta, hogy egy ember minden elõjel nélkül másodpercek alatt hamuvá válljon.

Néhány eset

A 62 éves a veronai Cornelia Baudi grófnõ haláláról maradt talán fenn az elsõ hiteles beszámoló a sok középkori történet után 1731-bõl.  Egyik lelkésze részérõl maradt fenn a történet. Állítása szerint a grófnõ vacsora után el ment lefeküdni, de még mielött elaludt órákon át beszélgetett szolgálójával. Reggel, mikor a lány fel akarta kelteni, borzalmas látvány tárult a szeme elé. Ahogy a Gentlemen's Magazin írta: "A szoba padlóját valami ragadós, nehez eltávolítható nyálka lepte be... az ablak alsó részérõl pedig valami szokatlan szagú, zsíros, undorító sárgás lé csurgott." Mindent korom borított, a levegõben is koromszemcsék úsztak, a szag pedig a szomszédos helységekbe is áthatolt. Az ágy sértetlen volt, a leped pedig összevoltak hajtva. Ebbõl arra lehetett következtetni, hogy a grófnó felkelt, még mielött az esemény bekövetkezett volna. Az ágytól 1,3 méterre volt egy kupac hamu, két érintetlen harisnyás láb és ezek között feküdt a fej. 

Az ilyen típusu égés legérdekesebb jellemzõje a rettentõ gyorsaság. Sok áldozatot még néhány perccel az égés elött láttak teljesen ép bõrben. Battaglio olasz seborvosnak köszönhetõen tudhatjuk meg például, hogy hogyan halt meg Bertholi pap, Filetto városában 1789-ben. "Bertholi a sógoránál lakott. A szobájában nemrég maradt magára, épp egy imádságos könyvet olvasott. Néhány perc múltán éles kiáltás rázta meg a házat. Az összesereglõ emberek a földön találták, halvány láng vette körül, amely, ahogy közeledtek, elenyészett. Bertholi felsõruhája elégett, a alatta a férfi törzsén cafatokban lógott a bõr."

1905. januárjában Elizabeth Clark-ot a Szentháromság menhelyben reggel komoly égési sérülésekkel találták az ágyában, miközben az ágyán sehol nem látszottak a tûz nyomai. A menhely vékony válaszfalai ellenére nem hallott senki semmilyen kiáltást, vagy a küzdelem zaját. Az áldozat "nem tudta értelmesen elmondani mi történt", és még aznap a sérüléseibe belehalt. Persze az is lehet, hogy a hatóságok egyszerûen (nem elösször) nem hitték el amit a spontán égést elszenvedett áldozat mondott.

Ugyanennek az évnek februárjában egy asszony elaludt a tûzhely elött, és arra ébredt, hogy lánggal és, és késöbb meghalt. A halottkém becsülettel bevallotta, hogy nem érti az esetet, az asszony arccal a tûzhellyel szembefordulva aludt, így a tûzbõl kipattanó parázsnak a ruháját elõl kellett volna meggyújtania. De a hátán szenvedte el a súlyos sérüléseket. 

Mrs. Mary Reeser maradványaiDr. Wilton Michael Krogman antropológus vizsgálta Mrs. Mary Reesert 1951. június 1-én, Floridában bekövetkezett halálának rejtélyes körülményeit. A 67 éves özvegyazzonyból mindössze a hamu és annak a széknek a maradványai maradtak meg, amiben halála pillanatában ült. A környezõ tárgyak alíg károsodtak meg.  Furamód egy közeli újságpapírkötetet érintetlen maradt, miközben a plafonon égésnyomok látszottak. Ráadásul Reesernek a csontjai is elégtek, amihez legalább 1650°C hõmérséklet kellene, ha ezt ilyen rövid idõ alatt akarjuk elérni. Ôt idézve: "Ha a középkorban élnék, bizony valami fekete mágiáról beszélnék."  A halottkém azt a verziót fogadta el a haláltípusából, sok beérkezett válasz közül (benzines vagy lángszórós öngyilkosság, foszfor, napalm, gömbvillám, stb), hogy az áldozat dohányzás közben elaludt és ruhája lángra lobbant. Ez azonban nem nagyon valószínû. 

Az ellenlábas

Legélesebb kritikáját a jelenségnek Justus von Liebig báró, a nagy kémikus nyujtotta. Szakértõ szemtanúk hiányában megkérdõjelezte az öngyulladás létezését. Ezt kísérletei is igazolták, melyekben húst próbált ilyen szinten égetni, ám nem sikerült.

A titok

Normális esetben az emberi test csak nagyon nehezen kap lángra, különösen ha még él, és a tûzhalált halt emberek is csak részleges vagy felszíni sérüléseket szenvednek. A szakértõk szerint, ahhoz, hogy egy test szénné égjen, minimum 1 órának el kéne telnie, és akkora hõfokot igényelne, melyet csak fûtõanyagokkal lehet csak táplálni. De a csontok még ezen összeállítások következtében sem éghetnének el teljesen.