Szárazság Derecskén a jégágyú miatt?

2013.01.31 19:10

Mivel a viharok és a jégesők egyre több borsot törnek főként a gyümölcskertészek orra alá, a derecskei Bold Agro Kft. két védelmi technológiát alkalmaz az almáskertjeiben. Az egyik a jégháló, ami gyakorlatilag száz százalékos védelmet jelent, de nagyon drága, a másik a jégvédő ágyú, ami ugyan nem garantál tökéletes biztonságot, viszont megfizethető(bb). A kisvárosban valakik egy ideje azt híresztelik, hogy a jégyágyú nemcsak a jeget, de az esőt is “elriasztja”, és a szóbeszéd mára oda vezetett, hogy vannak, akik a polgármesteri hivatalban tettek panaszt a mezőgazdasági vállalkozás gyakorlata ellen.

“Egy átlagos zivatarfelhő átmérője 10 kilométer, amelyben nem mellesleg többszázezer tonna víz van. A jégágyú által keltett légörvényekkel ennek a mozgási irányát és sebességét befolyásolni lehetetlen. Erre körülbelül annyi az esély, mint egy Trabantnak arra, hogy az 500 tonnás tehervonattal történő ütközésből úgy kerüljön ki, hogy közben porrá zúzza a szerelvényt” – mondta el a Naplónak Dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Agrárcentrumának adjunktusa.

Jégháló, jégágyú és társaik

A hazánk területét is magába foglaló Kárpát-medence az extrém időjárást tekintve Európa legveszélyeztetettebb régiói közé tartozik. Az OMSZ adataira támaszkodó vizsgálataink azt igazolják, hogy nőtt az extrém időjárási események gyakorisága és kiszámíthatatlansága – hangzott el a Debreceni Egyetem Agrárcentrumában rendezett pénteki konferencián.

Komplex modell

Csak az elmúlt néhány évben csúcsokat döntő – sok tízmilliárdos kárt jelentő – extremitások érték el az ország teljes területét: tavaszi, nyári és őszi aszály, belvizeket és gyümölcsrothadást okozó esőzés, súlyos és ismétlődő jégeső, téli és tavaszi fagy. A gyümölcskultúrákkal nem menekülhetünk termesztő berendezések alá, a termelésbiztonságot szabadföldi körülmények között kell elérni. Gyakorlatnak átadható eredményeink felhasználásával versenyben maradhatunk a konkurens gyümölcstermelő országokkal, ahol a termésbiztonságra nagy hangsúlyt helyezve kiemelt figyelmet fordítanak az extrém időjárási károk megelőzésére – állapították meg a jelenlévő szakemberek. “A klíma_09 projekt végén olyan – országos, regionális, kistérségi és vállalkozói – döntéseket megalapozó, soktényezős komplex matematikai modellt bocsátunk a szakemberek rendelkezésére, amelynek segítségével input oldalon az extrém időjárási károk lehetséges nagyságával és hatásaival, a megmentendő értékkel, az output oldalon pedig a kármegelőzés és – mérséklés különböző módjaival, illetve azok technológiai feltételeivel és költségeivel számolhatunk” – mondta Prof. Dr. Nagy János a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának elnöke.

Elérik a céljukat

A fenti cél elérése érdekében a 12 részfeladatot tartalmazó munkaterv alapján sokoldalú vizsgálatot folytattak a csapadékkal, illetve a hőmérséklettel kapcsolatos extremitásoknál. A projekt eredményeit is többféle formában adják közre. A honlapon elhelyezett információk, a rendszeres szakmai rendezvények, üzemi bemutatók, szakkönyvek, tudományos és szakcikkek mellett 7 új technológiai eljárást fejlesztettek ki, egy szabadalmat nyújtanak be és 2 új szolgáltatást indítanak. Ezek nagyrészt a tavaszi fagykár elkerüléséhez (pl. fagyvédelmi gép, fagyvédelmi öntözés, paraffin kannák kihelyezése), illetve az extrém csapadék által okozott kár megelőzéséhez (jégvédelmi háló, jégágyú, eső elleni fóliatakarás) kapcsolódnak.

 

/www.haon.hu/