Világító és elektromos emberek

2012.09.13 17:05

Az emberek régóta hiszik, hogy bizonyos körülmények között a test önmagától is lángra lobbanhat, és az izzó tűzben pillanatok alatt egy kupac elszenesedett hamuvá válhatunk. A kérdés csupán az, hogy mi váltja ki ezt a folyamatot?
A spontán emberi égést sokan babonának tartják, de a hit évszázadokon át fennmaradt.

Az elmúlt esztendők során az emberek csak babonának, szóbeszédnek hitték a kétkedésre valóban okot adó spontán emberi égés misztériumát, de ahogy múltak az évek, úgy került elő egyre több feljegyzés és dokumentáció az esetekről.

Az újabb korokban a tudomány, de még az újságok is foglalkoztak a jelenséggel, sőt, számos cikk és könyv készült a témában. Sok eset bizonyítja, hogy a jelenség valóban létezik, ami azonban hiányzik, az egy tudományos magyarázat, ami alapján a világ el tudná fogadni ezt a félelmetes és bizarr jelenséget.

Az önégés pár pillanat alatt elszenesedett hamuvá porlasztja szét a húst és a csontokat. Ismereteink szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen legalább 1000°C-ra van szűkség, mivel a csontok és a szövetek csak ekkora hőmérsékleten égnek el. Ezer fok… Elképesztő, és brutális hőmérséklet.

Nem véletlen, hogy az önégéssel kapcsolatban legtöbbször azt kérdezik, hogyan működhet ez, és hogy lehetséges, hogy ilyen iszonyú nagy hőmérséklet ellenére a test körül semmi sem ég el. A kutatók ezen kérdések vizsgálata során olyan eseményekre is rátaláltak, amikor az áldozatokon csak spontán égési sebek jelentek meg.

Természetesen ezek az események nem jelentettek akkora szenzációt, így nem is kerültek be a köztudatba.
Az orvostudományt mindig zavarba ejtette az önégés folyamata, és nem csak azért, mert felülírják a fizika, a biológia és a kémia szabályait, hanem mert az emberi elme és öntudat nem képes megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ez vele is megtörténhet. A legmegmagyarázhatatlanabb az egész folyamatban a sebesség, ami alatt az egész lezajlik.

Mivel az emberi test valójában elég nehezen tud lángra kapni, a szakértők és orvosok szerint is több órára van szűkség, hogy egy ilyen mértékű pusztulás végbemenjen. Ha megnézzük, hogy a halott emberi testek hamvasztása során mekkora energiákra és időintervallumra van szükség, akkor talán jobban meg tudjuk érteni a jelenség súlyát. A hamvasztáskor a holttesteket berakják a krematóriumba, ahol 1000-1200°C-on égetik azokat, amíg teljesen el nem hamvad, de ehhez a folyamathoz több órára van szűkség.

A krematóriumokban dolgozók is elmondhatják, hogy még ezekben az esetben is megmaradhatnak vastagabb csontok, pedig a halál után az emberi test rengeteget veszít a nedvességtartalmából.

Mint a legtöbb érthetetlen és megmagyarázhatatlan esetben, úgy itt is előkerült az isteni büntetés szála. Mások démonok pusztításának tartják a jelenséget, de még olyan elmélet is van , amit korábban még orvosilag megmagyarázva is hihetőnek tarthattunk volna. Ezen elmélet szerint minden rossz mögött az alkohol áll.

Mivel az emberi test közel 70%-a víz, így elképzelhető, hogy sok alkohol fogyasztása esetén a víz gyorsabban kiürül a szervezetből, és a sejtek helyére alkohol kerül, így pedig bizonyos oxidációs folyamatok hatására létrejöhet a test spontán gyulladása. Azonban a mai kor biokémiai kutatásai kimutatták, hogy ez az elmélet sem állja meg a helyét, mivel a sejtek nem tudnak ilyen mértékben telítődni alkohollal. Ez valószínűleg azért kerülhetett fel az elméletek sokaságába, mert a dokumentált áldozatok többsége egyáltalán nem vetette meg az alkoholt.

Láthatjuk, hogy a modern kor emberei és kutatói is milyen nehezen tudják értelmezni, elfogadni ezt a jelenséget, nos, képzeljük mennyire megrázhatta elődeinket egy-egy ilyen eset.
Nézzünk néhány példát.

Az első dokumentált eset 1731-ben, Cornelia Bandi Verona egyik grófnőjével történt meg. A 62 éves hölgy vacsora után visszavonult szobája, hogy lepihenjen. Másnap a szobalány talált maradványaira. Egy korabeli újság ezt írta a haláláról: “A szoba padlója, nyirkos és ragadós kinézetű foltokkal volt teli, az ablakon undorító sárgás, zsíros folyadék folyt, undorító szaggal betöltve a helyiséget.” A szoba teljesen sértetlen maradt, a lángok nem tettek kárt semmiben. A kiérkező rendőrök és orvosok nem tudtak magyarázatot találni az esetre.

Természetesen nem a grófnő halála volt az egyetlen, amit korábban dokumentáltak, de most nézzünk pár esetet a huszadik századból. A legelhíresültebb eset talán Mary Reese-zel történt, aki egy bérházban lakott Floridában. A tragikus eset utáni reggel a bérház tulajdonosnője egy levelet akart odaadni neki, de amikor belépett a lakásba, forró levegő csapta meg az arcát, és Mary öklömnyire zsugorodott koponyája fogadta. A lány teste a karosszékben volt, és teljesen elszenesedett. A mellette lévő lámpa vezetéke és a műanyag kapcsoló elolvadt, de az áldozattól 30 centiméterre lévő papíroknak semmi bajuk sem esett. Ne felejtsük el a lényeget: 1000°C.

1966. december 5-én Don Gosnel, a gázóra-leolvasó talált rá dr. J. Irving Bently, nyugdíjas orvos maradványaira. “A levegőben kékes füst volt, és valami szokatlan szagot éreztem. A hálószobában még erősebb volt a füstszag. A padlóba égett lyuk mellett ott hevert az orvos lába, ami térdtől lefelé megmaradt” – mesélte a szemtanú.

1985 tavaszán egy lány teste égett el egy cheshire-i egyetem folyósólyán. “A lány minden látható előzmény nélkül, villámgyorsan gyulladt ki. Úgy látszott, hogy a tűz a testében keletkezett” – mondta az áldozat kolléganője a tűzoltóknak, akik nem tudták kideríteni a gyulladás okát.

Teóriák és tudományos magyarázatok természetesen vannak, de egyik sem tudja elmagyarázni, hogy miért is történik a spontán égés folyamata az emberekkel. Talán idővel a modernebb gépek és újabb kutatók segítségével rá tudunk jönni az önégés folyamtára, és meg tudjuk előzni.

Lehetséges, hogy olyan jelenség áll a háttérben, amit egy felsőbb hatalom irányít, vagy ez talán Isten büntetése? Még senki sem tudja,de amíg kiderítjük mindenki döntse el mit szeretne hinni a dologról.

/Hihetetlen/