Vodoo-mágia: zombik művelik Haiti ültetvényeit?

2012.09.18 14:39

 

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a voodoo, vagyis a vodun, annyit jelent: Isten, a lélek jelenléte. Haiti lakossága, a mai napig egyedül a voodoo vallást ismeri el és gyakorolja.

Egy olyan vallást, ami a legtöbb ember számára egyet jelent a véráldozattal, a gonosszal. Valóban így van?

voodoo 1

A voodoo kapcsán számtalan kérdés merül fel bennünk. Vallásról beszélünk egyáltalán, vagy valami egészen másról? Honnan ered? Miért alakulhatott ki? Hogyan lehetséges, hogy mind a mai napig vannak követői? És a legfontosabb: a voodoo papjai valóban életre tudják kelteni a halottakat? Utazzunk egy kicsit vissza az időbe!

Afrika és a hittérítők

Afrika túlságosan nagy kiterjedésű ahhoz, hogy csupán egyetlen vallás legyen jelen a hatalmas, fekete kontinensen. Nemcsak a földrajzi távolságok óriásiak, hanem az ott élők is számtalan törzsre oszthatók. Sőt, még a nyelv, amit használnak, sem egységes. A három nagy nyelvcsaládon ezer törzs osztozik, melyek hitvilága között sok azonosságot találunk. Az ősi hit gyökerét azonban titok és homály fedi, ennek legfőbb oka, hogy az írástudatlanság a mai napig jellemzi Afrikát, vagyis a fehér hódítók megjelenéséig olyan sem volt, aki a mondákat, mítoszokat, különféle szertartásokat lejegyezte volna. A nagy áttörésre csak a XIX. században került sor, amikor is a hittérítők elkezdték feltérképezni, lejegyezni a vallási szokásokat.

Az afrikai vallások egyik legnagyobb érdekessége, hogy óriási hasonlóságot mutat a Bibliában is megtalálható teremtésmítosszal. Az emberiség eredete, a világ kialakulása az afrikaiak szerint is ugyanoda vezethető vissza, ahová a keresztény vallások szerint. Ez azért is érdekes, mert az afrikai vallásokra az iszlám csupán a XII. századtól, míg a kereszténység jóval később, csupán a XIX. századtól gyakorolt hatást.

A teremtésmítoszból kiderül, hogy az afrikai emberek szerint is egykor együtt éltünk az istennel, ám elkövettünk egy megbocsáthatatlan bűnt, aminek következtében száműztek a paradicsomból, elveszítettük a teremtő kegyét.

voodoo 2

Istenek és emberek

A vallás sokszínűsége ellenére több közös vonás is felfedezhető a fekete kontinensen. A legfontosabb, hogy Afrika legeldugottabb kicsi falujának lakói is hisznek egy felsőbbrendű lény, vagyis az isten létezésében. Amma, akinek ezen kívül is közel kétszáz neve van, azonban olyan elérhetetlen a számukra, hogy azt sem hiszik el, egyáltalán érdemes lenne hozzá imádkozni. Éppen ezért helyette inkább alattvalóit, vagyis a kisebb isteneket próbálták és próbálják megszólítani. A teremtőnek ugyanis van fontosabb dolga azon kívül is, hogy megoldja a földi halandók problémáit. Az úgynevezett ”funkcióistenek” viszont éppen azért vannak, hogy szemmel tartsák az élet egy-egy területét...

 

/Ezo tv/