Zombijárvány Afrikában

2012.03.22 14:36

Először az 1960-as években dokumentálták ezt a rémisztő kórságot. Csak gyerekeket támad meg (a legtöbb megbetegedést 3-15 éves kör között regisztrálták, a legidősebb fertőzött 19 éves volt). Bólogatókórnak nevezik, tudományos neve még nincs, ugyanis soha nem vizsgálták eddig behatóan, többek között az alacsony fertőzöttszám miatt.

A gyerekek, akik elkapják a "zombi-kórnak" is nevezett betegséget, először furcsán "bólogatni" kezdenek, ülnek a földön, és fejük a bólogatáshoz hasonló mozdulatokat végez. Ez már önmagában is ijesztő, de más tünetek is akadnak: agressziót és amnéziás állapotot is tapasztalnak a betegek, emellett ébren "alvajárnak", azaz a tudatuk kikapcsol, ok és cél nélkül akár kilométereket gyalogolnak, ami nagyon veszélyes Afrikának ezen a területén...

A gyerekeket gyakran kikötik, vagy közösn tartják és őrzik, hogy ne vándoroljanak el, míg a szüleiknek dolgozni kell

Emellett a fertőzöttek betegesen vonzódnak a tűzhöz, belemásznak, megpróbálják "megfogni", "megenni", és sok esetben maguk is gyújtogatnak. Az epilepsziás rohammal megegyező görcsök is gyötrik őket.

A betegség egyik legnagyobb furcsasága az, hogy nem halálos: azok, akik a jelen járványba eddig belehaltak, egytől-egyig másban lelték halálukat: nem aludták és táplálkoztak, szervezetük legyengült és más betegség végzett velük, vagy egy görcsös állapot során leestek valahonnan, halálra égtek, veszélyes helyre gyalogoltak... a tüzekben, amiket bizonyítottan ők okoztak, 200-an haltak meg eddig.

A betegség négy évvel ezelőtt bukkant fel újra, elszigetelt gócontokban. Most viszont regionális járvánnyá nőtte ki magát Uganda északi, évtizedes háborúk sújtotta részén.

Mindezt úgy, hogy az okozója jelenleg ismeretlen. Egy parazita férget gyanúsítanak - de nem tudományos alapon, pusztán megfigyelték, hogy a járvány kitörése 90%-ban olyan helyeken történt, ahol ez a féreg honos.

Maga az élősködő, egy Onchocera Volvulus nevű féreg, amely jelenlegi ismereteink szerint kizárólag az emberben él, nem fertőz mást. Egy feketelégy nevű vészívóban felfejlődik egy adott szintre, a rovar izomzatában feljut annak fejéig, onnan a légy táplálkozása közben jut be az emberi bőr alá vagy egyenesen a véráramba. A féreg a bőr alatti részbe épül be (hypodermis), itt fejlődik ki 6-12 hónapnyi idő alatt. A kifejlett féreg a pusztulása előtt ún. microfilaria formában reprodukálódik. Ezek nagyon kicsi, burok nélküli lárvák, amelyek könnyűszerrel átjutnak a légy torába, amikor az a bőrhöz dörgöli vérszíváskor.

Válogass akciós könyvcsomagainkból! Egyet fizetsz, kettőt vihetsz!

Maga a féreg nem támadja meg az idegpályákat, hogy a viselkedést és a mozgást megváltoztassa, úgyhogy valószínűleg más is van a zombi-kór hátterében. Az ő territóriumával való egybeesés nem az egyetlen: a B6-vitamin hiány esete is fennállt a fertőzések döntő többségénél. A táplálkozás ezek szerint szintén hatással lehet a betegségre.

A bólogató-kór Ugandában ütötte fel a fejét, és több, mint 3000 gyerek kapta már el. A Center for Disease Control and Prevention (CDC) és a WHO most gyorsabban lépett, mint a hatvanas években, és máris kutatni kezdték a betegséget. Úgy néz ki, emberről emberre nem terjed a kórság, de számtalan jelenleg megmagyarázhatatlan tulajdonsága (pl. miért csak gyerekeket támad meg? Miért okoz piromániát?, stb.) és a gyors elterjedés miatt nagyon komolyan veszik. Dr. Scott Dowell, a CDC orvoskutatója elmondta:

"Tudunk olyan esetekről, amikor egy viszonylag ártatlannak ítélt helyi betegség később globális katasztrófát okozott... Már vagy három tucat potenciális okozót sikerült kizárnunk, és pár lehetőséggel még dolgozunk."

A betegség végkifejletét sem vizsgálták még behatóan. Ami biztos, az az, hogy minden egyes roham erősen csökkenti a gyerekek szellemi képességeit, a leépülés pedig a végére totális. Sokan halnak meg a görcsök közben összeszedett sebekben és azok elfertőződésében is, így kevesen érik meg a teljes demenciát. Az áldozatok szülei arról számolnak be, hogy saját gyerekeikre nem ismernek rá, személyiségük úgy eltorzul már az első néhány roham után. A CNN csapata több olyan gyereket is látott, akik már teljesen tudattalanul, vegetatív szintre süllyedtek.

Mivel ezen a területen is dúlt hosszú ideig az Úr Ellenálló Serege, amit a hírhedt Joseph Kony vezetett, a CDC a legsötétebb eshetőséget is vizsgálja: hogy vegyi és/vagy biológiai fegyverek kerültek-e bevetésre és lehet-e ez egy mesterséges, eddig ismeretlen kór.

Szerencsére a horrorisztikus betegség egyre nagyobb figyelmet kap, nem csak helyi szinten, hanem nemzetközileg is. Reméljük, hogy Afrikának ezt a "sötétségét" is mielőbb sikerült felszámolni...

CNN nyomán